Tarinat

En ole teräsnainen

Tämä on Taivas+Helvetti Vol.3 - Riko rajasi-kirjan esipuhe. Oman kirjan voit ostaa täältä

9. lokakuuta 2014. PwC Suomen toimitusjohtaja Kim Karhu nousi NordicBusiness Forumin lavalle julkistamaan PwC’s Most Valuable Entrepreneur -palkinnon (MVE). Hän aloitti puheensa: ”Haluamme antaa tämän palkinnon yrittäjälle hänen intohimonsa ja päättäväisyytensä takia, emme vain mittaamalla hänen yrityksensä tulosta... Henkilö on nainen; hän ei ole syntyperäinen suomalainen...” Ja yhtäkkiä minun kuvani oli isolla valkokankaalla! Sydämeni pysähtyi hetkeksi ja loppuillan tapahtumat ovat jääneet usvan peittoon.

Kuten voit arvata, en aavistanut mitään. Miten muka pieni tyttö pienestä malesialaisesta kylästä voisi olla vuoden arvokkain yrittäjä missään? Sanottakoon se kuitenkin selvästi: en ole teräsnainen. Eikä ole kukaan muukaan yrittäjä, joka on ollut mukana Taivas+Helvetti-kirjojen tarinoissa. Me olemme sinun naapureitasi, istumme vieressäsi junassa matkalla töihin ja syömme lounaan kanssasi samassa ravintolassa. Myös me rakastumme, eksymme, teemme virheitä tai nautimme elämästä aivan kuten sinäkin. Me emme ole erilaisia.

Olen kotoisin kylästä, jonka halki juoksevassa joessa ui krokotiilejä. Lapsena leikin kanojen ja ankkojen keskellä. Meillä ei ollut varaa käydä edes koulussa. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin saatan olla MVE, mutta pohjimmiltani olen edelleen se sama pieni kyläläistyttö. Olen yhä yhtä itsepäinen, tunteellinen ja rakastan tanssimista. 

Yrittäjyyden ei pitäisi olla kenellekään liian iso loikka. Jos uskot itseesi, myös muut alkavat uskomaan sinuun. Nopeiden mullistusten ja isojen muutosten aikana toimialat kehittyvät, ihmiset menettävät työpaikkojaan ja toisaalta uusia syntyy. Ilma on sakeana uusista, luovista ideoista. Nyt on yrittäjyyden aikakausi. Et voi koskaan olla valmis yrittäjäksi – tai valmis yrittäjä –, vähän samaan tapaan kuin tulet äidiksi tai isäksi ensimmäistä kertaa. Aina voisi olla enemmän rahaa, vauhdikkaampaa talouskasvua tai tarkempia suunnitelmia. Mutta jos vain odotat täydellistä hetkeä aloittaa, sitä ei koskaan tule.

Olen tehnyt molemmat asiat vuoden sisään: perustanut yrityksen ja saanut lapsen. Hullua? Todellakin. Kaduttaako? Ei todellakaan. Olisiko elämä ollut helpompaa, jos kaikki olisi ollut aina valmiina? Tietysti, mutta se ei olisi ollut yhtä merkityksellistä. Olen todella ylpeä siitä mitä teen ja mitä olemme saavuttaneet yhdessä. Tämä on ollut mittaamattoman arvokas matka, joka on ollut täynnä ilotulituksia, epäonnistumisia, jännittäviä hetkiä, pettymyksiä ja paljon muuta. Kaikkea paitsi tavanomaista. Juuri niin haluan elää: elän vain kerran, ja haluan että se on sen arvoista.

Valintani Taivas+Helvetti Vol. 2 -kirjaan oli yrittäjän urani käännekohta. Olin taistellut yritykseni Huoneen kanssa edelliset kaksi vuotta ennen kuin kerroin tarinani. Itkin koko kolmetuntisen haastattelun ajan. Kun pääsin illalla kotiin, itkin toiset kolme tuntia. Yritykseni oli juuri silloin konkurssin partaalla. En ollut aikaisemmin ajatellut niitä asioita, olin vain painanut ne poismielestäni. Olin aivan liian tunteellinen siihen. Siksi yritän joka päivä muistuttaa itseäni, että opi eilisestä, elä tänään ja taistele huomisen puolesta.

Monet eivät pidä suomalaisesta yrittäjä-sanasta, koska se viittaa vain yrittämiseen, kokeilemiseen. Minä rakastan sitä. Yrittäjäthän ovat kokeilijoita, yrittäjiä. Vaikka emme vielä tiedä miten tässä käy, yritämme silti. Olemme rohkeita, otamme riskejä ja uskomme, että tämä on ainut tapa saada asioita selville. Me emme luovuta ennen kuin olemme kokeilleet kaikkea. Tulokset voivat olla innovaatioita, toimivia ratkaisuja tai uusia opittuja asioita, jotka olemme saaneet selville yrittämällä, oppimalla ja yrittämällä yhä enemmän. Rakastan yrittäjänä olemista; olen kova yrittäjä.

Siitä lähtien, kun tulin mukaan Taivas+Helvetti-liikkeeseen, olen puhunut paljon uusille ihmisille ja he minulle. On ollut upeaa nähdä ihmisteninnostuvan Taivas+Helvetin tarinoista; tämä on se tapa, jolla yhä useampi uusi tarina saa alkunsa. Tämä on yrittäjien liike. Yritä, äläkä luovuta. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto. Yritä enemmän.

 

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus