Tarinat

Ihmiset haluavat ja tarvitsevat inspiraatiota

Viime vuoden toukokuussa kirjoitin Espanjassa kolmatta kirjaani. Myöhästyin deadlinesta - mutta mielestäni hyvästä syystä. Juutuin nimittäin lukemaan Taivas+Helvetti -kirjaa, enkä kyennyt lopettamaan koska se kirjaimellisesti liimasi minut aurinkotuoliin.

Huikea opus! Kirjassa oli tarinoita yrittäjistä - onnistuneista ja epäonnistuneista, kaikessa rehellisyydessään, raadollisuudessaan ja rakkaudellisuudessaan. Puhumattakaan upeista kuvista. Olin vaikuttunut, inspiroitunut ja innoissani, ja halusin lähteä muuttamaan maailmaa samantien kun kirjan viimeinen piste tuli eteen. 

Kun aloitin yrittäjän taipaleeni 5 vuotta sitten, sain apua muilta. Ystäväni ja perheeni kannustivat minua. Eivät he ehkä ymmärtäneet miksi tekisin jotain niin hullua, että jättäisin unelmieni työpaikan - mutta tukivat silti.

Mieheni Joni maksoi ensimmäisen kurssini ulkomailla. Lahjan saatesanoina luki: ”Nyt tarttis alkaa sitten tienaamaankin jotain.” Investointi kannatti. Tänä päivänä meillä on itsemme lisäksi yhdeksän henkeä työllistävä hyvinvointialan valmennusyritys Optimal Performance.

Hypyn yrittäjäksi tein lähtemällä Suomen suurimmasta urheiluravinnealan yrityksestä, Func Food Finlandilta turvallisesta vakityöstä. Firman omistajat ja työnantajani Antti ja Veikko yllättyivät päätöksestäni, mutta tsemppasivat minua yrittäjyyden polulle. Olen heille ikuisesti kiitollinen kannustuksesta, uskosta ja tuesta. Edelleen tapaan heitä ja saan säännöllisin väliajoin heiltä eteenpäin potkivia viestejä. Uskon, että tarvitsemme tällaisia ihmisiä luomaan nostetta polullemme. Eihän turhaan sanota, että ”stand on the shoulders of a giant.”

Antti kysyi minulta kysymyksen, joka viitoitti tulevaisuuteni suuntaa:

”Kaisa, missä sä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, jos epäonnistuminen ei olisi mahdollista?”

Vastasin, että kirjoittaisin ihmisille ravinnosta, hyvinvoinnista ja liikunnasta. Minä, teknillisen korkeakoulun käynyt diplomi-insinööri, jonka kouluaikainen haave oli päätyä suureen teollisuusyritykseen HR-johtajaksi. Ajattelin että ajelisin hienolla valkealla bemarilla ja asuisin suuressa talossa.

Nyt ajelen bussilla ja junalla - omasta vapaasta tahdostani. Asun rivitalossa. Mutta olen onnellinen ja omalla mittapuullani onnistunut. Hyvä elämä merkkaa enemmän kuin hieno auto parkissa tai Guccin laukku käsivarressa.

Viisi vuotta Antin kysymyksen jälkeen ilmestyi ensimmäinen kirjani, Hormonidieetti - opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen. Tänään kolmea julkaistua kirjaani on myyty yhteensä yli 35 000 kappaletta.

Myöhemmin olen saanut apua mm. Jari Sarasvuolta. Jari sanoi Hormonidieetin ilmestymisen jälkeen, että "kirjoita toinen kirja hormoneista". Aloin hommiin. Vuoden päästä ilmestyi Hormonitasapaino, joka nousi best selleriksi Hormonidieetin tavoin.

Minulle on ollut tärkeää yrittäjyyden alusta saakka, että pystyisin myös auttamaan sellaisia ihmisiä joilla ei (vielä) ole samoja resursseja tehdä asioita kuin minulla. Tarkoittipa tämä mentaalisia, taloudellisia tai fysiologisia rajoitteita. Uskon että loppupeleissä kaikilla on samat mahdollisuudet. Suurin osa ihmisistä ei vain jaa tätä samaa uskomusta - vielä.

Liian moni asuu itse rakentamassaan vankilassa. Liian moni antaa oman taustansa tai uskomustensa määrittää sitä, mihin tässä elämässä pystyy ja päätyy.

Olen pyrkinyt tekemään sellaisia juttuja joihin kaikilla olisi mahdollisuus osallistua: järjestänyt ilmaisia yleisöluentoja, ilmaisia valmennuksia ja jakanut kirjojani lahjaksi. Viime keväänä meidän ilmaiseen Taikinasta teräkseksi -valmennukseemme osallistui 16000 henkeä. Viime yleisöluennolleni Helsingissä olisi tullut niin paljon ihmisiä, että 200 henkeä jäi ulos.

Ihmiset haluavat ja tarvitsevat inspiraatiota. 

Torstaina 28.8. olin Taivas+Helvetti vol 2:n launchaustapahtumassa Tampereella. Siellä Plevnan penkissä istuessani päätin että nyt pitää tehdä jotain erityistä. Toivon niin kovasti, että mahdollisimman moni lukisi nämä kirjat ja uskaltaisi uskoa itseensä.

Ihan varmasti Suomessa on paljon sellaisia nuoria kuten ensimmäinen valmennettavani Anu, joka lähti ravinto- ja liikuntavalmennukseni myötä itse kouluttautumaan alalle ja perusti yrityksen Iisalmeen.

Kun olin pari vuotta seuraillut Anun puuhia viereltä, pyysin häntä meille töihin. Oliko Anulla hieno CV ja kovat referenssit? Itse asiassa en tiedä. En kysynyt. Hänellä oli oikea asenne, kova halu oppia ja todella rautainen työmotivaatio. Ne merkkaavat yrittäjyydessä enemmän kuin pohjakoulutus tai tittelit papereissa.

Inspiroiduin T+H-tilaisuudessa kummikouluajatuksesta: siitä, että oppilaitoksesta valmistunut ja yrittäjäksi päätynyt lahjoittaisi kirjoja valmistuville nuorille. Yhdestä itse ostetusta kirjasta T+H-porukka lahjoittaa vielä toisen kirjan.

Kun pääsin kotiin, tilasin T+H-verkkokaupasta 100 kappaletta uusia kirjoja. Tärisevin käsin klikkasin verkkopankissa ”hyväksy”-nappulaa. Pim - sinne meni. Summa: 3490 euroa.

Se on enemmän kuin pian valmistuvan neljännen kirjani tekijänpalkkioennakot. Moni tietokirja ei Suomessa myy edes sen vertaa, että tekijä saisi tuon verran rahaa kirjoista itselleen. Minun kirjani myyvät, mutta summa on silti minulle iso.

Uskon kuitenkin että noista kirjoista, jotka aion lahjoittaa nuorisotyöttömyyden runtelemaan kotimaakuntaan Kainuuseen, on vielä enemmän iloa saajille kuin 3500 eurosta olisi minulle.  

Otin yhteyttä Kajaanin lukioon ja ehdotin, että menen kertomaan heidän valmistuville oppilailleen oman tarinani yrittäjäksi päätymisestä. Annan samalla nuo 100 tilaamaani Taivas+Helvetti -kirjaa lahjaksi. Pyysin kauniisti T+H-tiimiltä, että heidän lahjoittamansa toiset 100 kirjaa lahjoitetaan myös Kajaanin lukioon. Tämä sopi heille.

Lähetin myös 19 yrittäjäystävälleni viestin, jossa kerroin tämän tarinan. Haastoin heitä hankkimaan kirjoja. Yksi heistä innostui toden teolla. Intotalo-valmennusyrityksen Ollis Leppäsen kanssa päätimme, että hankimme jollain keinolla kirjat kaikkiin Kainuun lukioihin. Kainuun työttömyysaste on maan korkein eikä valmistuville nuorille ole töitä. 

Minä uskon siihen, että työpaikat täytyy tehdä itse, jos niitä ei ole valmiina tarjottimella. Aina on asioita, joita ihmiset haluavat ostaa jos joku vain tekee ne hyvin. Tästä Taivas+Helvetti-kirjoissa on kyse.  

Uskon myös siihen, että voin omalla tarinallani olla inspiroimassa ja rohkaisemassa edes osaa näistä nuorista tekemään asioita joihin he itse, tai heidän ympäristönsä ihmiset, eivät olisi ikinä uskoneet.

Jos itse olisin kuunnellut opoani lukiossa, en olisi ikinä hakenut teknilliseen korkeakouluun. "Turhaan haet, et voi sinne päästä lyhyellä matikallasi," olivat hänen sanansa. Pääsin silti, keskinkertaisella koulumenestyksellä ja helkkarin kovalla motivaatiolla. 

Miksikö halusin jakaa tämän tarinan? Tietysti siksi, että haluan haastaa sinutkin ostamaan edes yhden kirjan. Jos yrityksesi voi auttaa, niin osta muutama enemmän.

Jos mahdollista, lähde mukaan kummikouluhaasteeseen - kerää mukaan vaikka omia ystäviäsi, jotka ovat valmistuneet aikanaan samasta koulusta. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään!

Kirjoittaja

Kaisa Jaakkola on hyvinvointivalmennukseen erikoistuneen Optimal Performance Oy:n toinen perustaja, ravintovalmentaja, best seller -tietokirjailija ja pienen Julius-pojan äiti. Päätyökseen Kaisa valmentaa ja luennoi yrityksissä. Kaisalta on ilmestynyt kolme kirjaa: Hormonidieetti, Hormonitasapaino ja Katleena Kortesuon kanssa kirjoitettu Taikinasta teräkseksi. Neljäs kirja, Reipas rakas raskaus, ilmestyy loppuvuodesta 2014.

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus