Tarinat

Juurihoito

Eurooppalaiset kansantaloudet ovat hyvällä kasvu-uralla, Kreikankin talous kasvaa, mutta Suomessa takeltelee. Miksi? Tehdäänkö meillä 20 minuuttia liian vähän töitä vai olisiko niin, että meillä ei ole riittävästi sellaista tarjottavaa, joka maailmalla käy kaupaksi. Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen on jälkimmäisen kannalla. Hän sanoo: "Suomi vie tavaraa pääasiassa yritysten tarpeisiin ja vain vähän kulutustavaroita. Kulutus on puolestaan ollut vientimaidemme kasvun moottori.”

Nämä kaksi Pasin virkettä selittävät, miksi olemme huomattavasti suuremmissa vaikeuksissa kuin kilpailijamaamme. Ratkaisu on hyvin yksinkertainen. Suomi tarvitsee kipeästi lisää sellaisia yrityksiä, joiden tarjoama käy kaupaksi maailmalla ja erityisesti vielä niitä, joiden asiakkaina ovat kuluttajat. Tämä on tietenkin se sama asia, jota on erilaisissa innovaatiopoliitkoissa hoettu vuosikymmeniä. Tuloksiakin on saatua aikaan. Uusia yrityksiä syntyy, mutta niistä syntyy liian pieni määrä kansainvälisiä kasvutarinoita. Innovaatiopolitiikan lisäksi tarvitaan vahvempia vaikuttamisen välineitä.

Lignell & Piispanen on erinomainen esimerkki kuluttajaliiketoiminnan kansainvälisestä kasvutarinasta. Alkoholin valmistaja Kuopiosta on lähtenyt valloittamaan Aasian suuria markkinoita Pohjoismaisella designilla ja pohjoismaiseen elämäntapaan nojaavalla brändillä. Kansainvälisen kasvun juurisyynä on Lignell & Piispasen Harri Nylundin vahva henkilökohtainen usko siihen, että kansainvälinen kasvu on tavoittelemisen arvoista ja mahdollista. Kolmen vuoden kuluttua Kiinasta tulee enemmän rahaa kuin Suomen markkinoilta. Kansainvälisen kasvun juurisyy on, että henkisesti ja fyysisesti vahva yrittäjä luo energiaa ympärilleen ja ottaa vastaan suurempia haasteita.

Jos yhdessä vahvistamme toisiamme, voisiko olla, että suurempi joukko suomalaisia yrityksiä siirtyisi kasvun polulle ja suurempi osa lähtisi tavoittelemaan menestystä kansainvälisillä markkinoilla? Tätä ajatusta olemme kesän ja alkusyksyn aikana testanneet Taivas+Helvetti-yhteisössä. Tähän asti Taivas+Helvetti on tukenut yrittäjyyttä jakamalla sellaisten yrittäjien ja urheilijoiden tarinoita, joista muut saavat energiaa ja uskoa omaan tekemiseensä. Nyt olemme keränneet ensimmäisen joukon yrittäjiä vuoden mittaiseen Juurihoito ohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on antaa yrittäjille mahdollisuus jakaa ajatuksensa muiden yrittäjien kanssa, löytää kumppanuuksia ja asiakkuuksia ja systemaattisesti lisätä oman henkisen ja fyysisen energian määrää valmentajan johdolla. Ensi vuonna joukko kasvaa. Taivas+Helvetti toiminnan tavoitteena on olla vahvojen yrittäjien, vahvojen tiimien ja kestävien kasvutarinoiden yhteisö.

 

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus