Tarinat

Koskien ärjyt ja surkeat suot

  

Taas julkaistiin jotain oranssia. Karo Hämäläisen ja Mika Mäkeläisen kirjoittama Taivas+Helvetti vol 2 -kirja on jatko-osa vuosi sitten ilmestyneelle Terho Puustisen ja Mika Mäkeläisen teokselle yrittäjyydestä. Molempiin kirjoihin on koottu 21 suomalaisen yrittäjän tarinat henkisen kasvun matkasta, takaiskujen kohtaamisesta ja haasteiden selättämisestä.

Kirjat rohkaisevat yrittäjyyteen. Ne ovat sivistäviä teoksia elämässä ja työelämässä tarvittavasta asenteesta ja arjen johtajuudesta. Jokaista ostettua kirjaa kohti lahjoitetaan 1+1 -periaatteella kirja nuorille.

Koen tarinat väkeviksi välineiksi työssäni. Niiden kautta saan rohkeilta suunnannäyttäjiltä uutta näkökulmaa. Meidän valmennusalan ammattilaisten elämäntehtävä on auttaa ihmisiä vahvistumaan. Asiakasorganisaatioissa toteutettavien muutosprojektien aikana saamme näköalapaikan ihmisten arvomaailmaan, asenteisiin ja motivaatioon.

Työssä kuin työssä tarvitaan hitusen lisää rohkeutta ja aloitteellisuutta. Ollaanpa sitten palkkatyössä tai oman polkunsa uudisraivaajia. Miten sitä voisi tukea?

Tartuin kirjaani elokuussa, jolloin ennakkotilaukset kolahtivat postiluukusta. Lukukokemuksen aikana nauru raikui ja hämmästyksen humaukset saivat vetäisemään henkeä. Pari kertaa meni ”roska silmään”.

Jokainen lukija reflektoi tarinoita omien kokemustensa pohjalta. Ihmiset ovat kertoneet, että he palaavat tarinoihin myöhemmin uudelleen. Niistä saa inspiraatiota ja voimaa. Taivas+Helvetti-liikkeessä on kyse myös opetuksellisesti laadukkaasta aineistosta.

Kirjailija Karo Hämäläinen kertoi perjantaina 5.9.2014 julkistustilaisuudessa, että hän on ammentanut haastattelemiensa ihmisten tarinoista omaan elämäänsä iloa, oppeja ja oivalluksia. Tilaisuudessa oli hyväntahtoisuuden henkeä. Mika Mäkeläinen korosti ylisukupolvisen vastuun merkitystä: "Yhteiskunta pitää pystyä jättämään henkisesti ja taloudellisesti parempana tuleville jälkipolville."

Mika Anttonen muistutti luottamuksen tärkeydestä. Muihin ihmisiin luottaminen on hillitön voimavara. Nina Ignatius puolestaan kysyi: "Ellei me unelmoida, mikä on meidän suunta?"

Tosielämässä on tällä hetkellä käynnissä lukuisia taistelutarinoita. Freestyle-hiihtäjän Pekka Hyysalon toipuminen vakavasta tapaturmasta on vahva esimerkki muille. Aina on toivoa. Kun Pekka kertoi julkistustilaisuudessa kokemuksistaan, yleisö herkistyi väistämättömän edessä. Lopuksi kaikki osoittivat arvostusta ja nousivat seisomaan taputusten aikana.

Ihmiset liikuttuivat kyyneliin myös seuraavana päivänä. Lauantaina 6.9.2014 Turussa juostiin Pekan järjestämä FightBack Run. Avauspuheessa hän sanoi yleisölle: "Asenne ratkaisee. Aina." Paikalla oli yli 1200 kannustajaa juoksemassa mukana. Pekka pääsi maaliin tajunnan rajamailla. 2,6 kilometrin matka ei todellakaan ollut mikään pikkujuttu. Vauhti oli kova.

Tulevaisuudessa kilometrit pyritään tuplaamaan siten, että lopulta Pekka saavuttaa tavoitteensa. Se on maraton. Paitsi että nyt unelma on tuhatpäisen joukon yhteinen. Ihmiset ovat liittyneet mukaan ja elävät positiivista tarinaa omakohtaisesti todeksi.

Meissä on piileviä voimia. Jossain vaiheessa tapahtuu käänne parempaan. Ratkaisevat askeleet on mahdollista ottaa. Valittaminen, itsesääli ja surkuttelu eivät johda mihinkään.

Ylitämme maaliviivan yhdessä toisten ihmisten kanssa. Voimme kannatella toisiamme.

Pekka on opetellut uudelleen nielemään, syömään, kävelemään, solmimaan kengännauhansa, juoksemaan ja puhumaan. Eteenpäin jatkamiseen tarvitaan rinnallekulkijoiksi ihmisiä, joihin voi luottaa yli kaiken.

"Seuraavana päivänä treenattiin taas, ja sitä seuraavana. Äiti käveli vieressä ja laski askeleita." -Taivas+Helvetti vol 2, sivu 84

Kävellä jonkun toisen ihmisen vieressä. Laskea askeleita. Ja jossain vaiheessa lopettaa askelten laskeminen.

Marjo Huhtala

Kirjoittaja on ojentanut auttavan kätensä aina kun se on ollut mahdollista. Hän on yksi Uuden Lastensairaalan talkooblogin perustajista. Hän on johtanut projektia, jossa kerättiin 1000 joululahjaa lastenkoteihin ja vähävaraisille lapsille. Hän on säilönyt perinteitä käsikirjoittamalla Pihaleikkien ideapakan, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen. Tämänhetkinen tavoite on auttaa yrittäjiä Ollis Leppästä ja Kaisa Jaakkolaa keräämään kaikille Kainuun abiturienteille Taivas+Helvetti-kirjat.

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus