Tarinat

Luottopakki, meidän peli ja muita kliseitä?

Moni haukottelee kun puhutaan urheilutermein ja käytetään lainauksia urheilusta yritysmaailmassa. Moni pitää niitä naiveina, joku urheilusta piittaamaton kokee jopa orastavaa inhoa niitä kohtaan. Curre Lindströmin ”lite bättre” - ajoista lähtien jääkiekkovalmentajat ovat olleet suosittuja puhujia yritysten motivaatiopäivillä. Moni urheiluhullu toimitusjohtaja viljelee sopivasti, tai vähemmän sopivasti, urheilutermejä ja vertauksia strategiapuheensa joukkoon. 

Harva on pohtinut tai edes ymmärtänyt mikä on syvällisin opetus mitä urheilusta saa yritysmaailmaan. Se opetus on yksinkertaisesti: oman potentiaalin saavuttaminen. Kaivaa paras versio itsestään esille kulloisenkin kontekstin hyväksi. Siksi urheilija ei tyydy vain pitkään päivään, vaan haluaa ja vaatii itseltä ja valmentajalta oikeita harjoituksia, uusiutumista, perusteita, lisää laatua, tukea ja sparrausta. Se on urheilun opetus, ei kuluneet vertaukset pakkopelistä tai väsyneet luennot entisiltä jääkiekkovalmentajilta.

Miksi yrityselämässä ei voisi käyttää näitä samoja teemoja menestykseen? Jokainen työntekijä joka saa työantajaltaan mahdollisuuden kasvaa kohti omaa potentiaaliaan, on sekä lojaali, tuottava, merkityksellinen että onnellinen. 

Myynnin palveluyhtiö Celectus päätti kokeilla miten tämä toimisi myynnin johtamisessa. Syntyi Leijonaliiga, jonka ideana on johtaa myyntitiimiä kuin urheilujoukkuetta. Valmistautuminen myyntipäivään kuin peliin: alkaen aamulenkillä, oikealla ravinnolla, selkeällä pelikirjalla, tavoitteilla ja julkisella tulospaineilla luomalla pistepörssi sosiaaliseen mediaan kunkin myyjän onnistumisista. Tulokset ovat muutaman kuukauden jälkeen niin huikeat että mikään ennuste, rohkeinkaan, ei ole edes samalla excel-sivulla näiden myyntimäärien kanssa. Ja mikä parasta: myyjien motivaatio ja innostus menee läpi katosta, vaikka jokainen tekee enemmän töitä kuin koskaan aiemmin. Kaiken tämän taustalla on ollut ymmärrys siitä, että teot joita teemme oman potentiaalin esille saamiseksi rakentavat voittavan kulttuurin. Kun tekoihin yhdistää sanat, on mieli valmis johtamaan omaa suoritustason nostoa. 

Ensi kerralla kun käytät vertauksia urheiluun, luo puheelle vankka pohja urheilun opetuksesta yksilölle, yritykselle ja yhteiskunnalle. Vasta silloin vertaukset ovat merkityksellisiä, sillä hienompaa lahjaa ei työntekijä voi saada esimieheltään kuin matkan kohti omaa parasta versiotaan.  Sillä on selvää, että näinä aikoina kaikkialla tarvitaan venymistä (no joo, sori…).

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus