Tarinat

Mistä on pienet yrittäjät tehty?

Uudessa Taivas+Helvetti Vol 2 -kirjassa useampi yrittäjä puhuu siitä kuinka isän (ja äidin) läsnäolon puute on antanut eräänlaisen sysäyksen heidän yrittämiseen. Halu näyttää ja pärjätä omillaan on antanut voimia ja uskallusta eteenpäin, vaikka menestys ei koskaan tunnu korvaavan sitä huomiota ja tukea jota lapsuudessa on jäänyt kaipaamaan.

Kahden nuoren aikuisen pojan ja yhden murrosikäisen tytön isänä olen vuosien varrella pohtinut tätä asiaa paljon. Miten olla enemmän läsnä arjessa, roolimallina isänä ja miehenä parisuhteessa, samalla tehden itse uraa, hyvin tietoisena etten ole perheen ainut uraihminen. Lopputulema kaiken riittämättömyyden tunteen ja valintojen jälkeen on toisinaan yllättävä pohdinta: Entä jos lapsillani on kaikki jopa liian hyvin - ehjä koti, taloudellisesti ei suurempia huolia, korkealuokkainen koulutus ja niin edelleen. Mistä syntyy silloin tarve yrittää? Kenelle pitäisi näyttää ja miksi? Eikö maailma ole jo tarpeeksi valmis?

Kuka ei haluaisi, että omat lapset olisivat yrittelijäitä, haastaisivat totutut tavat, pystyisivät ansaitsemaan omalla liikeideallaan ja kenties pienessäkin mittakaavassa muuttaisivat maailmaa paremmaksi? Toki haluan, että he olisivat taloudellisesti omavaraisia, mutta ei niin että raha olisi ykköstavoite, vaan että se, mitä he tekevät olisi heille itselleen mieluisaa ja antaisi iloa myös huonoina päivinä. Toivon, että he aidosti punnitsisivat yrittäjyyden polkua sen sijaan, että aloittaisivat työelämänsä jonkun valmiin, isomman organisaation työntekijöinä.

Miten sitten toimia isänä tulevaisuuden yrittäjille? Koska en ole itse yrittäjän roolimalli sanan varsinaisessa merkityksessä, voin lähinnä vain tukea, innostaa, kertoa mahdollisuuksista, mutta sittenkään en heidän puolestaan pysty sytyttämään sitä kipinää ja paloa, joka yrittämiseen vaaditaan. Näyttää vahvasti siltä, että lapsieni y- ja z-sukupolvet ryhtyvät yrittäjiksi siitä yksinkertaisesta syystä, että on ”vaan hienoa ja siistii olla tekemässä jotain juttuu”, joko yksin tai varsin usein kavereiden kanssa yhdessä. Raja harrastusten, hauskanpidon, elämän kokemisen ja yrittämisen välillä hämärtyy. Mikä rooli minulla isänä sitten voi olla?

Olen ajatellut asiaa niin, että tehtäväni on toki ensisijaisesti luoda se luottamuksen ja rakkauden peruspohja jolta ponnistaa - ei tuskan ja kaipuun kautta vaan tarjoamalla tukea ja rakennuspalikoita, jotta lapset olisivat itse vahvoja ja oman arvonsa tuntevia yksiköitä. Siltä pohjalta he pystyvät sosiaalisesti vahvoina tunnistamaan omat vahvuutensa, toisaalta pyrkien jatkuvasti kehittämään itseään ja laajentamaan käsitystään elämästä ja maailmasta. Vanhemmuus muodostuu arjen pienistä tilanteista ja vähän isommistakin päätöksistä, joissa nuorukainen heitetään tarpeeksi usein "kylmään veteen" - on se sitten uusi koulu, harrastus, uudet ihmiset, julkinen esiintyminen, vaihto-oppilasvuosi tai ensimmäiset työnhaut. Olennaista on uusi tilanne ja mukavuusalueen ylittäminen, mutta ehkä kaikkein tärkeintä on saatu rakentava palaute ja sitä kautta oppiminen ja lopulta haastavista tilanteista nauttiminen.

Uskon vahvasti, että tietoisuuden lisääminen itsestään ja ympäristöstään on arvokkainta sytykettä myös yrittäjyydelle. Kun ihmisen tekemiseen on luontaisesti muodostunut jatkuva halu oppia uutta ja kyky nähdä asiat mahdollisina kehityskohteina, myös yrittäjyydelle ja yrittäjille avautuu jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. En usko että pelkkä isän läsnäolo, luottamus ja rakkaus riittävät tulevaisuuden yrittäjille. Siksi olen isänä jo pitkään sitoutunut siihen, että kannan oman vastuuni henkilökohtaisen tietoisuuteni kehittämisessä. Haluan nähdä oman roolini ja omat vastuuni. Ymmärtää motiivini ja tekojeni vaikutukset lähimmäisiini. Vain tietoisena näistä osaan havainnoida ja ymmärtää, mitä ympäristössäni tapahtuu, ja vain sillä tavalla minulla on edes pieni mahdollisuus olla lapsieni tukena heidän yrittämisen polullaan.

Marko Korkiakoski

Kirjoittaja Marko Korkiakoski vastaa Suomen PwC:n myynnin, markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisestä. Hän on ollut mukana perustamassa useita uusia liiketoimintoja, joista viimeisimpänä PwC:n uudet palvelut startup- ja kasvuyrityksille. Marko on toiminut aiemmin yrittäjänä kumppaninsa kanssa omassa tilitoimistossaan. Nykyisin hän on osakkaana PwC:llä ja toimii sparraajana monissa hankkeissa, joissa raivataan latua jollekin uudelle.

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus