Tarinat

Perseelle potkiminen nosti uudelle tasolle

Ei minulla ollut yrittämisen suhteen mitään tavoitteita, kun aloitin 15-vuotiaana. Halusin vain saada mopon. Tarjosin paikalliselle petäjävetiselle urheiluliikkeelle ideaan moottorikelkan perässä vedettävistä latuhöylistä ja urheilukauppias otti ja meni ostamaan ideani. Sitten piti tekemään töitä isän metallipajassa, jossa höyliä oli kätevä vääntää. Kouluaikana käytettiin loma-ajat tekemiseen ja kymmenen latuhöylää myöhemmin minulla oli mopo, mutta kipinä tekemiseen jäi.

Latuhöylät vaihtuivat myöhemmin rekiin, joita myytin toistakymmentä kappaletta. Se tuntui silloin isolta määrältä. Halusimme rekiin muovipohjat, ja kävi ilmi, että niiden tuotemerkki on myynnissä. Tehtiin ihan tavallisia tavarankuljetusrekiä ja tavallisia latuhöyliä, joita jokainen moottorikelkan omistaja voi käyttää. Kun pääsin peruskoulusta, jäin suoraan töihin. Silloin ostimme tuotemerkin itsellemme ja seuraavana vuonna myimme jo 500 rekeä. Koko ajan tehtiin ihan tosissaan töitä, mutta samalla tuntui, ettei omat rahkeet riitä kehittämään bisnestä eteenpäin.

Käännekohta meidän bisnekselle tapahtui vuonna 2012, kun minä, isä ja veli uskalsimme mukaan Kasvu Open –kilpailuun. Alun alkaen näin ujona miehenä ei oikein tuntunut, että se olisi minun juttuni. Kasvu Openin tekijät saivat oikein kunnolla potkia persuksille, että uskalsin lähteä mukaan. Kasvu Openissa on lupa unelmoida ja asettaa rima korkealle. Se prosessi muutti minut ihmisenä ja yrittäjänä. Sain roiman annoksen rohkeutta ja itseluottamusta, ja bisnes kehittyi siinä mukana. Saimme ulkopuolista näkökulmaa ja vahvistusta tekemillemme asioille ja uskalsimme asetettua tavoitteet korkeammalle. Liikevaihtomme kasvoi vuodessa 30 %, kun markkinat kasvoivat.

Nyt tavoitteenamme on olla pääomasijoituskelpoinen yritys vuonna 2015. Se vaatii toimivan ja tehokkaan hallitustyöskentelyn ja rakentaminen on jo aloitettu. Uusi hallituksen puheenjohtaja on tuonut meille sellaista osaamista, mitä itsellämme ei ole. Kasvamme kotimaassa edelleen, mutta tulevaisuudessa kasvu tulee viennistä.

Aivan kuten meillä, myös monessa muussa yrityksessä jämähdetään paikalleen eikä nähdä asiakkaan tai kilpailijoiden näkökulmia. Suosittelen lämpimästi Kasvu Openia jo toimivalle kasvunnälkäiselle pk-yritykselle tai start-upille. Ainutlaatuista on myös se, että koko homma on mukaan pääsevälle yritykselle maksutonta.

Tämän vuoden Kasvu Open finalisteja ja heidän kasvua pääsee seuraamaan Jyväskylässä 23.-24.10., jossa kaikilla on mahdollisuus päästä osalliseksi samasta asiantuntemuksesta kuin Kasvu Open Finalistit. Ilmoittautumaan pääsee osoitteessa http://www.kasvuopen.fi/kasvu-open-finaali/.

Kirjoittaja

Timo Ruokolainen on Ultratec Oy:n toimitusjohtaja

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus