Tarinat

Puukikkelillä parrasvaloihin

Tea Latvala parsi elämäänsä kasaan ennen kuin löysi yrittäjyydestä sisäisen rauhan.

Olen selvinnyt yrittäjänä hengissä. Puukikkelillä.

Tea Latvalan puheessa kuulee tervettä uhoa ja samalla onnistumisen tunnetta. Hän on rakentanut elämäänsä palasista useita kertoja uudelleen kasaan, löytänyt yrittäjänä sisäisen rauhan ja joutunut taistelemaan unelmansa saavuttamiseksi. Taistelu jatkuu edelleen.

”Puukikkeli” on todellisuudessa hieno design-tuote. Latvalan omistama Teatiamo Industries suunnittelee, valmistaa ja myy puusta tehtyjä dildoja, mutta kunnianhimoisen yrittäjän suunnitelmissa siintää isompi visio.

- Vien tätä eteenpäin huumorilla. Se on paljon helpompaa. Olen avannut jonkinlaista tabua ja se antaa ihmisille oikeuden leimata. Kaikilla tuntuu olevan oikeus kommentoida mun tekemisiä, Latvala sanoo.

Hän tarkoittaa tabulla seksiä ja masturbointia. Yleisin kysymys Teatiamon dildosta liittyy siihen, että jääkö käytöstä tikkuja takapuoleen. Ei jää.

Dildo on yhä mystinen kapistus 2010-luvun Suomessa, vaikka radiokanavat tuuttaavat päivästä toiseen mainoksia seksivälineistä ja alastomuus on ollut vuosikymmeniä luonnollinen osa saunakulttuuria. Vai onko kyse siitä, että dildon onkin suunnitellut nainen?

Myöskään rahoittajat eivät osanneet suhtautua Latvalan liiketoimintasuunnitelmaan ja ideaan ilman ennakkoluuloja.

- En odottanut näin isoa paskan määrää. Tukiasioissa vastaus oli aina ei. Perusteluina oli se, että emme tue tällaista toimialaa. Siis mitä ihmeen toimialaa? Koko aihe tuntui olevan liian uhkaava yhteiskunnalle, Latvala muistelee.

Yrittäjä ehti turhautua moneen kertaan, kun kukaan ei auttanut. Hän sai kimppuunsa yrityksen alkuvaiheessa myös ympäristöviranomaiset, kun prototyyppejä varten oli käytetty uhanalaista ruusupuuta.

- Ympäristöviranomaiset vaativat selitystä, että onko puu tuotu maahan ennen vuotta 1992. Olin saanut sitä pienen määrän Kurikan Puunjalostustehtaan konkurssipesästä. Mistä minä tiedän, milloin se oli tuotu. En ollut kaatamassa Amatsonin sademetsää ja tuomassa junatolkulla puuta Suomeen, vaan rakentamassa paria puukikkeliä. Kävin paperisodan ja asia kääntyi edukseni.

Luovuus pakokeinona

Latvala ei keksinyt dildoja tai yritystään yhdessä yössä. Ajatus yrittäjyydestäkin syntyi vasta, kun hän oli valmis luopumaan jatkuvasta suorittamisesta.

Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla syntynyt ja kasvanut Latvala sanoo suorittaneensa pitkään.

- Aina oli joku päämäärä eli alku ja loppu. Koko ajan oli tarve olla hyvä kaikessa. Koulussa ja urheilussa, hän myöntää.

Asenne, rohkeus ja näyttämisen halu ovat lähtöisin Latvalan nuoruudesta. Siitä ajasta on peräisin myös rakkaus matkustamiseen. Hän sanoo, että koti ajoi maailmalle.

Latvala ehti olla muun muassa Englannissa kielikurssilla ja Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana ennen kuin ymmärsi, miksi äiti kannusti Teaa ja hänen vanhempaa sisartaan maailmalle.

- Se johtui isästä. Äiti halusi meidän olevan pois kotoa. Olen pakannut täysi-ikäisenä isän kamat ja sanonut, että lähde menemään.

Toinen vahva muistikuva menneisyydestä liittyy ylioppilaskirjoitusten jälkeiseen aikaan.

Latvala päätyi lopulta Indianaan Yhdysvaltoihin opettamaan perheen lapsille suomen kieltä. Tarjolla oli taidekursseja paikallisessa yliopistossa ja käytössä oma auto sekä kuntosali. Täydellinen kulissi kuitenkin romahti, kun perheen isän väkivaltaisuus paljastui.

- Tuli fiilis, että mitä helvettiä. Ajattelin, että tekeekö se mulle jotain ja miten voin suojella äitiä ja lapsia. Lopulta isä käski minun painua vittuun talosta, sillä pilaan heidän elämänsä. Hän ajoi minut motelliin ja kielsi ottamatta yhteyttä kehenkään. Sain lopulta soitettua respasta äidille ja pääsin monen mutkan kautta Suomeen. Olin silloin fyysisesti todella huonossa kunnossa.

Latvala sanoo rakentaneensa oman elämänsä kasaan monta kertaa. Pienet asiat eivät enää tunnu missään. Rankat muistot ovat tehneet hänestä itsenäisen.

Yksi selviytymisen keinoista oli piirtäminen.

- Sisko on sanonut, että helppoahan sun on, kun olet aina uppoutunut omaan maailmaan. Piirsin jo pienenä erilaisia käppyröitä vihkoon.

Luovuudesta, asenteesta ja rohkeudesta on ollut hyötyä myös opiskeluissa. Latvala pääsi ensin Lahden kansanopistoon kuvataidelinjalle, jonka jälkeen hän valmistui Lahden Muotoiluinstituutista muotoilijaksi ja lopulta taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta.

- Mulla ei ollut mitään sidettä Lahteen. Valitsin vain paikan Suomen kartalta. Kurikasta oli pakko päästä pois. Ajattelen, että koti on aina jossain muualla missä olen nyt, Latvala pohtii.

Uusi ajatusmaailma

Suorittaminen tuli lopulta tiensä päähän. Siitä Latvala kiittää ex-miestään Ilkkaa, joka on nykyään osakkaana Teatiamossa.

- Exä on yrittäjä. Hänellä oli nerokas it-alan bisnes ja seurasin ihaillen sitä asennetta. Asenne oli positiivinen, iloinen ja onnellinen siitä, että voi tehdä itselle. Opin paljon vapaudesta, itsenäisyydestä, mutta ennen kaikkea asenteesta. Palkkatyössä palvelet aina jonkun muun visiota, Latvala kertoo.

Hänen mukaansa vapaus ja itsenäisyys ovat tärkeitä arvoja. Sen sijaan yrittäjyyteen liittyvä mantra kiireestä pitäisi viskata romukoppaan.

- Asiat voi aina miettiä etukäteen. Ihmiset mässäilee turhaan ajanhallinnan teemalla. Olen pitänyt pitkiä lomia jenkeissä, mutta en kehtaa sanoa sitä ääneen, kun kaikilla yrittäjillä pitää olla aina kiire. Mä vedin siellä mojitoa kolme kuukautta.

Samaan romukoppaan voisi lentää myös sana yrittäjä.

- Ihan perseestä koko sana. Elämässä tulee joko onnistumisia tai epäonnistumisia. Ne kuvaavat ”yrittämistä” parhaiten.

Kohti omaa yritystä

Ensimmäiset ohuet seitit tulevasta alkoivat kutoutua G-piste-ohjelmasta, jota Latvala juonsi yhdessä Anna Perhon kanssa. Tuolloin elettiin vuotta 2008.

- Koin, että miksi seksi on aiheena niin tabu? Eihän me tänne puolukasta synnytä. Jotain tälle asialle täytyisi tehdä.

Ajatus jäi kytemään. Teatiamo-nimi oli kytenyt päässä jo pidempään. Latvalan italialainen ystäväpariskunta oli yhteisellä illallisella heittänyt nimen ilmaan. Teatiamo – Rakas Tea tai Rakasta Itseäsi. Ystäväpariskunta oli tosin kannustanut Latvalaa suunnittelemaan omaa vaatemallistoa, kuten taiteen maisterien kuuluu tehdä.

Isojen muutosten syntykaava on tuttu. Ensin pitää lähes kaiken romahtaa, sen jälkeen on pakko rakentaa elämä uudestaan kasaan. Latvala erosi ex-miehestään yhteisellä matkalla Miamissa. Se oli kova paikka.

- Jäin sinne toipumaan. Soitin äidilleni, että miten olen jälleen tässä pisteessä. Äiti heitti pohjalaiseen tyyliin, että suunnittele vaikka niitä kikkeleitä, jos tulet onnelliseksi.

Suurimpana ajatusten herättäjänä hän pitää kuitenkin Miamissa tapaamaansa naista. Hän kuvaa naista mieluummin ”life coachina” kuin noitana tai meediona.

- Olin yrittänyt päästä hänen puheilleen useita kertoja aiemmin, mutta ovi oli aina kiinni. Menin sinne uudestaan. Sillä kertaa ovi oli auki. Nainen vain sanoi, etten ollut aikaisemmin valmis tapaamiseen. Kävimme läpi asioita, joissa olin hyvä ja toisaalta paska. Lisäksi minun piti tajuta, että kelpaan tällaisena kuin olen, Latvala sanoo.

- Eräässä istunnossa meditoimme yhdessä ja kesken session hän sanoi: näen dildoja kauniissa pakkauksissa. Ajattelin, että mistä helvetistä se puhuu.

”Life coachin”, kuten myös äidin sanat jäivät takaraivoon, kun Latvala palasi Suomeen 2,5 vuotta sitten.

- Aloin luoda omaa maailmaa. Tavoitteenani oli tehdä magee Victoria´s Secret meets Apple –juttu. Piirsin erilaisia muotoja ja jossain vaiheessa se vaan tuli. Halusin uudistaa seksiteollisuuden.

Puu materiaalina on houkutellut Latvalaa jo pienestä pitäen. Teatiamon dildoissa on käytetty alusta asti korkeatasoisia puumateriaaleja aina koivusta tervaleppään ja pyökistä pähkinään.

Ajatus design-dildoista eli vahvana, mutta Suomesta ei ollut hirveän helppoa löytää puusepänverstasta, joka suostuisi tekemään prototyyppejä.

- Laitoin verstaille kuvia ja soittelin perään. Hei, tässä on Latvalan Tea ja haluaisin tehdä puudildon… Tuut tuut… Onneksi yksi paikka löytyi, yrittäjä nauraa.

Iso visio

Kun tarpeeksi yrittää, hyviä asioita tapahtuu. Yrittäjyyden klisee, mutta Latvala löysi lopulta apua, Tekesistä.

- Lähdin palkkatyöstäni vuosi sitten tammikuussa, sillä halusin rakentaa yritystäni. Olin jo varannut matkan Miamiin kolmeksi kuukaudeksi, mutta ennen sitä kävin tapaamisessa Tekesissä. Sanoin tyypille, että puhutaanko suoraan vai pitääkö teeskennellä? Sillä oli sama koulutus kuin mulla ja hän piti tuotetta nerokkaana, uutena keinona jalostaa suomalaista puuta.

Latvala suuntasi Amerikkaan ”rauhoittumaan”, kuten häntä Tekesissä ohjeistettiin. Miamin-matka oli onnistunut. Puudildot hyväksyttiin paikalliseen huonekalugalleriaan nimenomaan designin takia. Sillä ei ollut taloudellista merkitystä, henkinen merkitys oli sitäkin suurempi. Dildot olivat nyt oikeassa ympäristössä.

- Laitoin menestyksestäni someen viestiä, myös LinkedIniin. Sain potentiaaliselta sijoittajalta viestin, jossa luki: I choose wood. Kesäkuussa Tekesiltä tuli vihreä valo ja saimme käyntiin Teatiamon kansainvälistymisen projektihankkeen.

Kaikki meni lopulta melkein käsikirjoituksen mukaan.

Suomalainen media heräsi puudildoihin puoli vuotta myöhemmin. Yrittäjä jakaa kiitosta Kaalimadolle, joka otti Teatiamon dildot lehdistötiedotteeseen mukaan. Sen jälkeen dildoista on kirjoittanut iltapäivälehtien lisäksi myös Helsingin Sanomat ja Kauppalehti.

Eri asiat yhdistyvät lopulta toisiinsa. Näin voi kiteyttää Latvalan elämäntarinan. Pitää vain uskaltaa antaa itselle tarpeeksi aikaa.

Nelikymppinen yrittäjä rakastui lappilaiseen mieheen kaksi vuotta sitten ja muutti kesäkuussa Rovaniemelle. Latvala kehittää nyt uutta konseptia Arctic Design Shopille, joka myy Lapin yliopiston opiskelijoiden ja sieltä valmistuneiden suunnittelijoiden muotoilemia tuotteita. Samalla hän pyörittää Teatiamoa.

Latvalan isona visiona on rakentaa merkittävä retail-ketju. Se liittyy designiin, seksiteollisuuden vallankumoukseen aina välineistä pukeutumiseen. Kauppaan ei tarvitsisi mennä huppu tai lippalakki päässä kasvot peittäen.

Dildokin on enemmän koriste-esine kuin vaatekaapin perälle piilotettu vempain.

- Ajattelen usein, että kaikki täytyy saavuttaa nopeammin. Miljoona pitäisi olla jo tilillä. Liiketoimintasuunnitelmassakin olin miljonääri. Mutta ei ehkä sittenkään. Se olisi aika tylsä matka.

Kuka: Tea Latvala
Ikä: 40
Kotipaikka: Syntynyt Kurikassa, asuu Rovaniemellä.
Koulutus: Taiteen maisteri.
Yritys: Teatiamo Industries Oy. Yhtiö suunnittelee, valmistaa ja myy puusta tehtyjä dildoja.

Teksti: Kimmo Koivikko

Tea Latvala

 

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus