Tarinat

Jyri Keinänen: Romukeisari

Jyri Keinänen perusti yrityksensä Romu Keinänen Oy:n yhdessä veljensä Harrin ja avopuolisonsa Kaisa Syrjä kanssa vuonna 2001. Romu Keinänen Oy on espoolainen metallinkierrätykseen erikoistunut yritys, joka kerää, vastaanottaa ja käsittelee kierrätettävää  teollisuus-, purku-, maatalous- ja yhdyskuntaromua. Metalliromun käsittelyssä otetaan huomioon ympäristö ja hyödynnettävät raaka-aineet toimitetaan edelleen teollisuuden käyttöön. Sarja epäonnistumisia kasvatti toimitusjohtaja Jyristä yrittäjän. Ensimmäinen romukäsittelylaitos valmistui 2003 Espoon Kauklahteen ja toinen 2008 Karjaalle.

MATKA ROMUN PARIIN

Ensimmäisiä kuparipaloja Jyri Keinänen keräsi 70-luvulla veistoluokan lattialta. Pahvilaatikollinen kupariromua osoittautui teollisuustyöntekijän kuukauden palkan arvoiseksi. Sillä hetkellä Keinäselle kirkastui, miten kupariromulla tienaa paremmat taskurahat kuin pulloja keräämällä.

”Tää maailma ei Keinänen ole ihan vielä valmis”, opasti romualan konkari Harri Merikanto vuonna 1994. Tästä alkoi yhteistyö, josta romualan olennaiset opit ja isosti ajatteleminen lähti. Samalla kirkastui, miten nuori voi saada elämänsä aikana mitä haluaa ja se on omalla työllä saavutettavissa.

LÄHELLÄ KONKURSSIA

Vuoden 2008 jälkeen nousi seinä vastaan. Neljässä kuukaudessa romun maailmanmarkkinahinta laski 60 prosenttia. Keinänen kävi pohjalla ja yritys oli konkurssin partaalla. Lopulta hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: heittää rukkaset santaan, tai ottaa kossua ja painaa pitkää päivää. Keinänen valitsi jälkimmäisen. ”Kun on jotain mitä pelastaa, se on tärkeintä!”, Keinänen summaa. 

Tästä alkoivat ankarat ajat, joista hän selvisi tiukalla taloudenhallinnalla, lainanlyhennysten laskelmoinnilla sekä vientimahdollisuuksien jatkuvalla etsimisellä. Peltiromua alettiin pakata kontteihin ja lähetettiin jopa Intiaan asti luottaen siihen, että Intian yhteistyökumppani maksaa laskut toimituksen lähtiessä. Onneksi maksoi.

Juuri kun rattaat lähtivät rullaamaan, tuli uusi isku vyön alle. Koverharin terästehtaan konkurssin vuoksi 400 000 euroa jäi saamatta. Sitä edeltävän toimituserän rahat tulivat vain pari viikkoa ennen virallista konkurssi-ilmoitusta. Tie menestykseen on ollut mutkainen, vaatinut henkilökohtaisia menetyksiä, kuten avioeron ja sossun luukulla asiointia. Usko haaveiden toteutumiseen kovalla työllä, intohimolla ja riskinotolla toi tulosta. Matkan varrella Keinänen sai miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Jos yritys olisi mennyt alta, hän olisi ollut valmis menemään toiselle töihin. Yksi ihminen voi saada maailmanlopun aikaiseksi vain omassa elämässään, mutta narun jatkoksi ei yrittämisen takia kannata mennä.

TYÖNTEKIJÄT EDELLÄ

Hyvä me-henki ja yhdessä tekemisen meininki auttavat 12-tuntisia päiviä paiskiessa. ”On käynyt hyvä tsäkä, kun on osattu palkata hyviä tyyppejä. Toimin työntekijänäkökulma edellä ja sakki voi vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin", Keinänen toteaa. Työntekijöillä on lupa sanoa, lupa kysyä, lupa olla eri mieltä, lupa tuoda ideoita ja asiat pitää Keinäselle sanoa suoraan. Työntekijät voivat  itse päättää asioista ja tarvittaessa hankitaan uudet koneet. Jokaisella työntekijällä on työssään perusteltu oikeus tavoitella hyvinvointia eikä sitä tarvitse etsiä laista tai kirjoista.  Vahva luotto työntekijöihin, yhdessä asioista sopiminen, ja valvonnan pois jättäminen, on tuottanut tulosta. ”Tätä jengiä ei tarvi kytätä!”

MENESTYVÄN YRITTÄJÄN ON PYSYTTÄVÄ HEREILLÄ

Keinänen kuvaa yrittäjien luonnetta samanlaiseksi kuin metsästäjän vietin omaavilla husky-koirilla, jotka säntäävät täysillä kohti kiinnostavaa ja ovat valmiita toimimaan satoi tai pakasti.  Kun vanhat kaavat eivät toimi, asioita tulee tehdä koko ajan uudella tavalla. Oikeassa oleminen ei ole tärkeintä, vaan asioiden kelaaminen useista näkökulmista: omasta, toisen, ulkopuolisestakin näkökulmasta. Menestymisen kautta Keinänen on kokenut uusia asioita: päässyt Linnan juhliin, ostanut S-sarjan mersun, ja asunut sviitissä – asioita, joista aikanaan vain haaveili. Yrittäjän tulee tuntea intohimoa yrittäjyyttä – ei vain tulosta kohtaan.

 

Nimi: Jyri Keinänen
Syntynyt: Espoo 3.7.1961
Koulutus: Elämänkoulu
Yritys: Romu Keinänen Oy
Toimiala: Metallijätteen ja romun kierrätys
Liikevaihto: 14 M€
Liiketulos: 500 000 €

Mitä kadun? Lähimmissä ihmissuhteissa tehtyjä ratkaisuja.
Motto: Tuli mitä tuli, kesken ei jätetä.
Kavereideni mielestä olen... spontaani ja seurallinen tyyppi.
Harrastukset: metsäkävelyt koiran kanssa, lukeminen, autoilu, matkailu, mökkeily.
Elämäni tärkein hetki: Oivallus yrittämisellä saavutettavasta taloudellisesta turvasta.

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus