Tarinat

Valkopartainen hyväntekijä

Joulupukki tuo joulun koteihin vain kerran vuodessa, Brother Christmas antaa joulun ympäri vuoden.

”Pelko. Pelko on niin voimakas tunne. Uupumus, väsymys, lohduttomuus. Miten ihmeessä kohdata kaikki vastaantuleva?

Etsinnässä perheelleni 4h+k asunto Espoon keskuksen läheltä. Asunnon tulisi olla (edes alkeellisesti) esteetön apuvälineillä kulkevan lapsen vuoksi. Vuokra ei voisi oikeastaan olla yli 1 300 euroa. Jos tiedät mitään tai ketään, joka tietää, ilmoitathan. Olemme kolunneet vapaana netistä löytyvät asunnot läpi ja nyt alkaa olla hätä. Muutolla kiire homeongelman vuoksi, kotona kaksi lasta, jotka oireilevat vaikeasti ja joista nuorempi on vaikeasti sairas ja nyt jo huonossa kunnossa, parhaillaan sairaalahoidossa uuden vaikean infektion vuoksi”.

Viesti on yksi Brother Christmasille tulleista tuhansista avunpyynnöistä ja –toiveista, joissa valkopartainen hyväntekijä nähdään viimeisenä oljenkortena saada apua. Brother Christmasin Facebook-yhteisöön nostettu kirjoitus herätti yli 117 000 seuraajassa myötätuntoa, mutta myös aitoa halua ratkaista perheen ongelma. Esimerkiksi tunnettu kiinteistönvälittäjä lupasi etsiä perheelle uuden kodin, veloituksetta.

Yhteisö elää vahvasti mukana jokaisessa Facebook-seinälle tehdyssä nostossa. Kommenteissa on mukana liikutuksen tunnetta, kiitosten jakamista mukana oleville auttajille ja yrityksille sekä liuta sydämiä. Avuntarve on kova etenkin vakavasti sairastuneiden lasten vanhemmilla, vähävaraisilla perheillä, sotaveteraaneilla ja muilla vanhuksilla.

- Väliinputoajia riittää. Pienikin apu antaa heille paljon henkiselle puolelle, kun tuntuu, ettei enää jaksa. Auttaminen voi olla myös myötäelämistä somessa, Brother Christmas sanoo.

Hän on kuin uudelleen brändätty Joulupukki. Kun Joulupukki tuo joulun koteihin vain kerran vuodessa, Brother Christmas antaa joulun ympäri vuoden.

Ilon tuoja itse odottaa ensi tammikuun loppua kuin kuuta nousevaa, jolloin hän pääsee esittelemään yhdistyksensä ensimmäisen tilikauden tulokset. Silloin ihmiset saavat tietää, miten rahat on todella käytetty.

- Raha kiinnostaa. Kaikenlaisia epäilyjä on ollut rahojen käytöstä.

Kasvolliselle avuntuojalle tilaus

Monelle tulee yllätyksenä, että Brother Christmasin perustama yhdistys täyttää vasta vuoden. Eli elää yrityskielessä keskellä pahinta kuolemanlaaksoa. Valkopartainen hahmokin on ollut olemassa vaivaiset kaksi vuotta.

Siinä ajassa hän on saanut yli 100 000 seuraajaa sosiaaliseen mediaan, lukuisia palkintoja ja tunnustuksia vapaaehtoistyöstä sekä kutsun Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhliin. Toisin kuin Lordi, Brother Christmas suostui riisumaan naamionsa ja saapui juhlistamaan itsenäisyyttä tavallisena Ari Koposena.

Mutta mikä tärkeintä, tänä vuonna noin 7 000 ihmistä saa Brother Christmasin ansiosta apua.

- Moni odottaa kauhulla tulevaa joulua. On pitkät pyhät, eikä ole mitään muuta. Lapset näkevät somesta, mitä toiset tekevät lomilla tai jouluna. Se on raskasta. Viime vuonna tuli 1 300 yhteydenottoa sähköpostilla ja 114 sai joulun.

Palataan hetkeksi siihen tavalliseen Ari Koposeen.

Koponen on vähän yli 30-vuotias perheellinen mies Tuusulasta Uudeltamaalta. Hän vietti nuoremman lapsensa kanssa perheenisän elämää, kunnes alkoi miettiä pitkäaikaisen haaveensa toteuttamista: tehdä hyviä tekoja ympäri vuoden.

Isot järjestöt eivät tuntuneet ”omilta jutuilta”.

- Aika oli vain oikea. Jos ei tee mitään, mikään ei muutu. Ei siinä ollut mitään sen ihmeellisempää syytä. Kehitin auttamisen ympärille hahmon ja brändin, sillä en halunnut nostaa itseäni esiin, vaan yhdessä tehtyjä juttuja. Otin alussa stylisteihin yhteyttä. Moni sanoi vain, että olisiko syytä laittaa lääkitys kohdilleen.

Koposen mukaan stylistit eivät saaneet hänen visiostaan kiinni. Eikä saanut moni mukaan. Onneksi jo edesmennyt stylisti Teri Niitti sai.

Syntyi punaiseen ruutukauluspaitaan, farkkuihin, varsikenkiin ja pipoon pukeutuva valkopartainen Brother Christmas. Ei mikään supersankari, vaan auttaja.

- Sain paljon voimaa. Halusin tehdä ja katsoa mitä tästä tulee.

Rankkoja tarinoita taustalla

Elämä Brother Christmasina on täysipäiväistä työtä. Valkoinen parta on päällä vähintään 10 tuntia päivässä. Vastaamista avuntarvitsijoille ja toiveiden esittäjille, heille avun tarjoamista ja yritysten etsimistä kumppaneiksi. Lisäksi päivät kuluvat erilaisissa pr-tilaisuuksissa ja some-päivitysten tekemiseen.

Brother Christmas luottaa somen voimaan. Hän myöntää, että ilman sitä koko juttua ei olisi edes olemassa. Sosiaalisen median paine on myös kova, ainakin epäoikeudenmukaisia virkamiespäätöksiä kohtaan.

- Yhden äidin lapsi sairastui syöpään. Hän sai ensin alimman tason tukea, sen jälkeen ylimmän ja lopulta taas alimman. Me halusimme auttaa äitiä taloudellisesti. Sitten ei enää tarvinnutkaan, kun kunta ei halunnut ikävää julkisuutta ja nosti tuen takaisin.

Erilaisia esimerkkejä on paljon. Päivittäin avunpyyntöjä tulee 10-30. Alussa oli toisin. Tuolloin pulaa oli löytää oikeita kohteita, kun kukaan ei vielä tiennyt valkopartaisesta hyväntekijästä.

Brother Christmas myöntää, että autettavien tarinat ovat rankkoja. Siitä huolimatta hän pystyy nukkumaan yönsä kunnolla. Jos ei pystyisi, työtä on mahdoton tehdä.

Ihmisten viimeiset toiveet kuitenkin syöpyvät mieleen.

- Ne ovat hienoja hetkiä, kun tapaa ihmisiä, jotka haluavat jeesata ja tehdä mageita juttuja. Yhdeksänvuotiaan tytön viimeinen unelma oli nähdä Vapauden patsas New Yorkissa ja tavata Duudsonit. Me menimme Seinäjoelle Duudsonit Activity Parkiin tapaamaan HP:tä, jolla oli aidosti viisi tuntia aikaa olla vain tytön kanssa. New Yorkissa jalkapalloilija Alexander Ring kuuli, että olimme tulossa ja otti yhteyttä. Kävimme katsomassa jalkapallo-ottelua ja vietimme muutenkin yhdessä aikaa. Se oli aitoa välittämistä. Kysyin tytöltä jälkikäteen, että mikä oli jäänyt parhaiten mieleen. Se oli se jalkapallo-ottelu.

Brother Christmas uskoo ihmisten ja yritysten auttamisen haluun, jos apu menee suoraan konkreettiseen kohteeseen. Samalla hän heittää piikin kritisoijille, joiden mielestä yritykset hakevat auttamisella vain ja ainoastaan markkinoinnillista hyötyä.

- Mitä sitten? Tärkeintä on, että perhe saa kinkun jouluksi, kun se on syönyt edelliset joulut nakkikastiketta.

Jokainen jouluhahmo tarvitsee ennen pitkää myös apukäsiä. Joulupukilla on muorin lisäksi kasa tonttuja tekemässä tärkeää työtä pukin apuna. Brother Christmas haaveilee niin ikään omasta tonttuarmeijasta. Yksi ihminen ei kykene tekemään kaikkea. Tonttujen aika voi olla jo ensi vuonna.

- Tarvitsen mukaan oikeanlaisia ihmisiä. Jokaisen on hyvä muistaa, että omasta lähipiiristäkin voi löytyä sellaisia, joita voi auttaa.

Brother Christmas
Brother Christmas

 

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus