Tarinat

Venemestari ja käsityöläinen Jani Snell

Yrittäjyys ammattina oli jo poikasena pienen Jani Snellin uravalinta. Vuonna 2008 hänestä tuli virallisesti Juha Snell Oy:n toimitusjohtaja. Kellokoskella toimiva Juha Snell Oy on huvi- ja työveneiden rakentamiseen erikoistunut yritys. Tie kotoa venetehtaalle tuli Jani Snellille tutuksi jo ala-asteikäisenä. Vuosi vuodelta koulujen lomat täyttyivät työnteolla tehtaalla. Tekemisen määrä kasvoi taitojen mukana, pienemmistä hommista isompiin työtehtäväkokonaisuuksiin. Yrittäjyyteen isän mukana  kasvaminen ja maltillinen asioiden omaksuminen saivat aikaan sen, ettei hänen tarvinnut muita uravaihtoehtoja edes pohtia.

 

Kohti käsityöläisyyttä

Peruskoulun päätyttyä Jani Snell sinnitteli kuusi kuukautta lukiossa, äidin mieliksi. Se riitti. Asioiden oppiminen kirjoista ei tuntunut omalta. Vanhempien viisaan ohjeen mukaan, jokin koulu tuli käydä.  Jani hakeutui Keravan ammattikouluun tuotantotekniikan mekaanikkolinjalle, koska käsissä pysyivät paremmin hitsausvälineet kuin kirjat. Ensimmäinen omin käsin tehty alumiinivene valmistui 20-vuotiaana, siitä lähtien veneitä on valmistunut tasaiseen tahtiin. Vuosien varrella Juha Snell Oy on ollut ja on yhä useiden Keravan ammattioppilaitoksen tuotantotekniikan mekaanikkolinjalta valmistuvien tulevien veneenrakentajien ensimmäinen työssäoppimispaikka. Veneenrakentaminen on lähes kokonaan käsityötä. Koska työ opitaan käytännön kautta, työharjoittelujakso erottaa jyvät akanoista. Hyville tuleville veneenrakentajille Juha Snell Oy tarjoaa mielellään töitä.

 

Alumiinista veneeksi

Veneiden rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Faster-veneet valmistetaan erityisistä alumiiniseoksista: EN-AV 5754 ja EN-AW 5083. Seoksissa on mukana magnesiumia, joka kovettaa pintaa ja ehkäisee korroosiota. Veneisiin valittu alumiini on erityisen kovaa, kovuustilaltaan  H22/32 tai H111. Maailmalla alumiinia valmistavia yrityksiä on vähän. Alumiinin valintaan venemateriaaliksi vaikuttaa saatavuuden lisäksi hitsattavuus. Alumiini tulee pääosin Saksan ja Italian alumiinitehtailta, veneen alumiiniosat yritys hankkii kotimaisilta laserleikkaus yrityksiltä. Alumiinihitsaustaidot opitaan pääasiassa mestari–-kisälli- –mallilla. Kisälli mallittaa mestarilta käytännön tieto-taitoa, jonka siirtyminen kysyy kärsivällisyyttä vaatien tarkkaavaista vierestä seuraamista. Isä opetti Jani Snellille venealan erityisominaisuudet ja veneen rakentamisen taitoja.

 

Työntekijästä johtajaksi

Jani Snellin työpöydällä on hujan hajan eri värisiä tarralappuja, paperinen kalenteri ja kyniä. Paperisena ja käsissä tunnustellen kaikki on hänelle olemassa enemmän. Matkapuhelimen sähköisen kalenterin sijaan Jani tarkistaa sovitut asiat paperikalenterista. Päätteen ääressä istuminen ei innosta, mielummin hän hitsaa veneitä.

1990-luvulla Jani Snell aloitti virallisesti Juha Snell Oy:llä. Lama oli pahimmillaan, kaikesta oli tiukkaa ja valuuttalainat vaikuttavat liiketoimintaan.  Yt-neuvotteluja yrityksessä ei käyty. Tiukimmilla hetkillä työntekijöiden palkat maksettiin mutta omat jätettiin maksamatta.  Vuonna 2006 isän aortta repesi. Jani Snell ei tiennyt mitä tehdä. Omakotitalo oli rakenteilla, nopeasti piti keksiä miten asiat hoidetaan. Tapahtuman seurauksena isä löysäsi työtahtia, Jani Snell nimitettiin toimitusjohtajaksi ja otti päävastuun yrityksen pyörittämisestä. Jani Snell ja työntekijät muodostavat yhdessä tiiviin yhteisön, jossa jokainen voi osallistua toiminnan kehittämiseen ideoimalla ja kehittämällä. Matalan organisaatiorakenteen ja pitkien työsuhteiden ansiosta toimitusjohtaja on oppinut henkilökohtaisesti tuntemaan työntekijät. Työilmapiiri on hyvä ja Jani Snell luottaa siihen, että työntekijät kertovat avoimesti halutessaan parannuksia. Meillä voi joustavasti pitää perhe- ja muita vapaita kun kysyy. Päivän tai pari saa toimitusjohtajan mukaan neuvottelemalla. Lomakkeita ei täytellä. ”Meillä ei erikseen mitata hyvinvointia. Kun asioista puhutaan suoraan, turhat pokkuroinnit karisevat vuosien saatossa. Teen kaikkeni, että miehet pysyisivät meillä töissä. Se on kannattanut, sillä vaihtuvuus on pientä, ja meillä ollaan jopa kolme vuosikymmentä töissä”, toteaa Jani Snell tyytyväisenä.

 

 

Nimi: Jani Snell

Syntynyt: Vantaa 27.4.1973

Koulutus: Tuotantotekniikan mekaanikko

Yritys: Juha Snell Oy

Liikevaihto: n. 4,6 milj. €

Liiketulos: 370 000 € 2/3 osaa Suomesta, 1/3 liikevaihdosta tulee työveneiden viennistä Keski-Eurooppaan.

Mitä kadun? Kun muut teini-iässä bailasivat,  astelin isän perässä tehtaalle töihin.

Kavereideni mielestä olen... työhullu, tarkkailija. Työyhteisöni ovat kaverini!

Harrastukset:   Löydän itseni erilaisista hallituksista ja olen ollut myös mukana perustamassa yhdistyksiä. Nuorempana olin hyvin aktiivinen partiolainen. Tänä päivänä harrastuksiin lukeutuvat niin veneiden rakentaminen kuin laskettelureissut Alpeille. 

Elämäni tärkein hetki: Omakotitalon rakentaminen.

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus