Yrittäjät

Heikki Salmela: Kokkipoika

Kun työt on tehty, alkavat seuraavat. Se on yrittäjän rytmi, ainakin kun yrittäjä on Heikki Salmela, työhullu turkulainen hampurilaisenpaistaja.
Kun Salmelat aloitti ravintolatoiminnan, kaikki tehtiin itse. Isäntä kuskasi höyryävää sinappiämpäriä kotitalonsa hississä ja valutti naapurinrouvan meikit poskille. Hän valmisti majoneesit, paistoi pihvit, leipoi sämpylät ja illan lopuksi siivosi grillien ympäristön. Kun yhtiö alkoi tehdä ranskanperunoita ja saatiin sopimus Linnanmäelle, muiden töiden jälkeen Heikki Salmela nakkasi ranskalaiset autoon ja ajoi ykköstietä toimittamaan tilauksen Helsinkiin, ja aamuksi takaisin.
"Ei me koskaan ole mitään hirveästi osattu. Me on vaan tehty paljon töitä", Salmela sanoo.
Se on Hesburgerin menestysresepti.
"Me" on Salmelan puheessa olennainen pronomini. "Me" muodostuu hampurilaiskeisarista ja hänen vaimostaan Kirstistä, jotka kumpikin ovat samanlaisista köyhistä oloista kovaan työntekoon kasvaneita.
"Jollei mulla ei olisi käynyt niin kauhia honkkeli, että mää löysin Kirstin, ei tää firma olisi kasassa."

Naantalin linja-autoaseman grillikioskia tarjottiin vuokralle halukkaille yrittäjille. Parikymppisillä nuorilla ei ollut mitään käsitystä kustannuslaskennasta tai tilavuokrista. Heikki Salmela tarjoutui vuokraamaan kioskin 1700 markalla kuukaudessa.
"Ikävä kyllä voitettiin."
Se tiesi työtä vuorotta, mutta työtähän nuori pari ei koskaan ollut pelännyt. Limsat kärrättiin kottikärryllä, kun autoa ei ollut. Salmela leipoi munkkeja tiskin takana ja kaulitsi taikinaa limsapullolla.
"Naantalin-keikka oli meille yrittäjäopisto. Meillä ei ollut mitään, joten ei ollut mitään menetettävää."
Salmelan vasemmistolaiselle isälle pojan ajatus ravintolan perustamisesta oli šokki.
"Siihen aikaan yrittäminen oli rikollista. Nykyisin yrittäminen on jo hyväksyttävää vaikka ei kannatettavaa."

Perjantai on grilliyrittäjälle päivistä pahin. Silloin ängetään kioskit täyteen tavaraa viikonloppua varten. Vuosi on 1988, ja Hesburger on kasvanut jo isoksi ketjuksi Varsinais-Suomessa. Heikki Salmela palaa myöhään illalla väsyneenä kotiin ja löytää vaimonsa itkemästä keittiön punaisen pöydän äärestä.
"Mikä ny o?"
Kirsti kertoo, että kolme työntekijää on ilmoittanut sairauslomasta. Eletään talouden kukkeaa nousukautta, työntekijöitä on vaikea saada. Tulossa oleva kaunis viikonloppukin saattaa lisätä sairauslomalaisten määrää.
Yrittäjät tuuraavat sairastelijoita sen minkä ehtivät ja jaksavat.
Keittiössä oleva vihreä puhelin soi. Heikki Salmela vastaa.
Neljäs sairauslomalainen.
Masennus ja väsymys valuvat Salmeloiden keittiöön.
Puhelin soi taas.
"Salmela."
Soittaja kertoo olevansa välittäjä, jolla on tarjous Hesburgerista.
Vastaavia tunnusteluja on tullut aiemminkin, mutta Heikki Salmela on tähän asti käännyttänyt heidät ovelta.
"Tavataan maanantaina kello yhdeksän Park-hotellilla", Salmela sanoo puhelimeen.
              

INFO

Syntynyt: 1946, Turku
Koulutus: Kokki, Suomen hotelli- ja ravintolakoulu
Yritykset: Megavest-konserni, Burger-In-konserni, Hes-Pro-konserni ja Salmela-yhtiöt-konserni sekä Burger talo -konserni, noin 250 eri yhtiötä
Liikevaihto: 250 milj. euroa
Liiketulos: Riittävä

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Yrittäminen ja pyöräily
Elämäni tärkein ihminen: Vaimoni Kirsti Salmela
Esikuvani: Björn Wahlroos
Motto: Usko itseesi, älä anna periksi.
Kavereideni mielestä olen... ikiyrittäjä, joka on huolissaan Suomen kehityksestä. "Hän haluaa tehdä Suomesta paremman maan asua ja yrittää." (Rauno Puolimatka)

comments powered by Disqus