Yrittäjät

Ilpo Martikainen: Vastuuntunto

 

Lapinlahdelle tuli kappalaiseksi Olavi Raunio, jonka lapsista yksi oli tehnyt hifiä. Hän tuli minun luokalleni keskikoulussa. Kuulin pappilassa, miltä äänilevy voi kuulostaa. Meillä oli kotona levysoitin, joka oli kytketty vanhaan Saloraan, ja kyllä sillä levyjä kuunneltiin, mutta siitä oli aika pitkä matka hifiin.
Sen innoittamana tein tietenkin vahvistimen ja kaiuttimen itse. Raunion Kari piirsi paperiarkille putkivahvistimen kytkentäkaavion, ja läksin isän kanssa Kuopioon radioliike Piiroseen. Sieltä saatiin putket ja muuntajat – kaikki osat paitsi mekaniikka.
Homma kesti jonkun viikon, ja eräänä yönä se oli valmis. Kävin herättämässä isän ja äidin kuuntelemaan savikiekolta, kuinka Albert Schweitzer soittaa Bachin d-molli Toccatan ja fuugan.
Pian sen jälkeen tulivat transistorit. Kävin hakemassa osia Helsingistä Elektro-Fotolta.

Kun olin opiskellut puolitoista vuotta, menin töihin. Sähköosaston välioveen oli laitettu lappu: haetaan kaiutinsuunnittelijaa. Menin työpaikkahaastatteluun, jossa pyydettiin suunnittelemaan kaiutin, ja kun kaiutin oli suunniteltu, siihen piti suunnitella elektroniikka. Se oli pikkuinen insinööritoimisto, jolla ei ollut vielä varsinaista toimintaa.
Kesällä 1970 tein koulukaverini Partasen Topin kanssa viisitoista kolmekanavaista audiojärjestelmää meidän aitassa. Syksyn tullen ne roudattiin Helsinkiin.
Yleisradion akustikko Juhani Borenius kertoi, että Yleisradio on suunnittelemassa Radiotaloa Pasilaan, ja siellä tarvitaan tarkkailukaiuttimia.
Osaatteko pojat tehdä tarkkailukaiuttimia? hän kysyi.
Kysyin, mikä se on.
Mennään Boreniuksen 142:een Volvoon ja tullaan Fabianinkadulle Ylen studiolle. Hän kertoo, että tämä on studio, jossa on esiintyjiä ja mikrofoneja, ja tämä on tarkkaamo, jossa on äänipöytä, nauhureita ja tarkkailukaiuttimet, joita käyttäen äänipöydän ääressä istuva äänitarkkailija kuuntelee esityksen teknistä ja taiteellista laatua. Että työkalusta olisi kysymys.
Tämmöisin evästyksin tulin kotiin. Sepänkadun kaksion makuuhuoneessa alkoi ensimmäisen prototyypin suunnittelutyö. Insinööritoimiston liepeillä oli aiemmin tehtyjä vahvistimen osia. Sieltä sain piirikortteja eri tarpeisiin. Muutamassa viikossa syntyi ensimmäinen prototyyppi. Kovalla innolla sitä Kesäkadulle viemään, ja siellä sedät kuuntelevat.
Hirveän paljon tuli hyviä neuvoja.
Parantamisen varaa oli.

INFO           

Syntynyt: 1947 Lapinlahdella
Koulutus: DI, TkT, TKK
Yritys: Genelec
Liikevaihto: 17,9 milj. euroa
Liiketulos: 900 000 euroa

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Musiikki, valokuvaus, lukeminen, metsätyöt, vanhat koneet
Elämäni tärkein hetki: Lasteni (3) ja lastenlasteni (7) syntymät
Elämäni tärkein ihminen: Vaimo
Esikuvani: Pieni lapsi
Mitä kadun? Joka päivälle riittää anteeksi pyydettävää
Aikakausi, jolla haluaisin elää: Elän oikein hyvällä aikakaudella
Jos en olisi yrittäjä… olisin luultavasti tutkija

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus