Yrittäjät

Lasse Jalkanen: Reissu-Lasse

Tapaaminen järjestyy yllättävän helposti. Lasse Jalkanen vastaa meiliin minuutissa, ja heti seuraavalta päivältä löytyy sopiva hetki pistäytyä hänen suklaatehtaassaan. Myöhemmin olisi ollut vaikeampaa, sillä 25-vuotiaalle yrittäjälle ulkomaan matkapäiviä kertyy vuodessa noin 130. Pian hän on lähdössä Lontooseen, sieltä Sveitsiin messuille ja vähän myöhemmin pariksi viikoksi Costa Ricaan tapaamaan tavarantoimittajiaan.
"Suhteet toisiin ihmisiin ovat muodostuneet minulle entistä tärkeämmäksi myös liike-elämässä", Jalkanen sanoo.
Pari vuotta sitten Jalkanen oli yhdessä kaverinsa kanssa kiertämässä Etelä-Amerikkaa. Lento vei ensin Brasiliaan Rio de Janeiroon, jossa baarista palaamassa olleet nuorukaiset ryöstettiin aseella uhaten. Tai jotain aseen muotoista kahden heidät tyhjentäneen miehen paitojen alla oli. Niin humalassa suomalaiset eivät olleet, että olisivat ottaneet asiasta tarkempaa selkoa. Rahat ja kännykät menivät, loppumatka sujui ilman niitä. Amazonasilla niillä ei olisi ollut käyttöäkään, kun ketään muuta ei näkynyt.
Perussa miehet kävivät tapaamassa kaakaonviljelijää, joka järjesti heille muutaman päivän tutustumismatkan maan syrjäseuduille. Jossain kylässä Jalkanen ja hänen kaverinsa olivat ensimmäiset valkoihoiset sinä vuonna. Paikalliset tulivat innokkaasti kertomaan heille asioistaan ja olivat hämmentävän ystävällisiä.
                 

Herttoniemen teollisuusalue jää metron ympärille syntyneen liikekeskittymän ja lasiseinäisten autokauppojen väliin. Betonielementtirakennuksien käytävät ovat karuja ja lattiat muovimattoa. Metalliovien takana erilaiset pienyritykset yrittävät muuttaa ideansa liiketoiminnaksi ja tekemisensä toimeentuloksi, rahaksi tai paremmaksi elämäksi.
Yhdessä niistä sijaitsevat Goodio Goodsin toimitilat. Siis kaksi huonetta, yhteensä 150 neliötä. Toisesta huoneesta on eristetty koppi, jossa on konttori- ja neuvottelupöydän virkaa toimittava pöytä tuoleineen. Tussitaululle on kaavailtu kolmen seuraavan vuoden hankkeita. Sen viereen on kiinnitetty A4-lappu, johon on lyijykynällä rustattu hankkeiden vaatimien investointien hinta-arvioita. Muutamia tuhansia euroja laitehankintoihin, joilla laajennuttaisiin tuolle alalle tai tuolle.
Tussitaulukaavailujen perusteella projektit vaikuttavat realistisilta, mutta niiden ripotteleminen aikataulukon oikeisiin ruutuihin ei ole helppoa, sillä yhtaikaa ei voi olla monta hanketta käynnistysvaiheessa. Tuotanto on saatava rullaamaan ennen kuin on järkevä siirtyä seuraavaan. Muuten seurauksena on sotkua, sekaannuksia ja rahanmenoa.

Goodion fabriikki pystyy tällä hetkellä tuottamaan vain viisisataa suklaalevyä päivässä. Pullonkaula on pakkaus: 48 gramman painoiset suklaalevyt kääritään käsin alumiinifolioon, sen jälkeen päällyspaperiin, ja lopuksi pakkauksen päälle liimataan tarra.
Pakkaajat työskentelevät tuotantotilojen toisessa huoneessa kahden suuren pöydän ääressä. He ovat vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä, monet jo keski-iän ylittäneitä, osa ulkomaalaistaustaisia. Heille Goodio tarjoaa paitsi työtä, josta saa rahaa, myös sisältöä elämään. Eräs töissä aloittanut mies on juuri kiitellyt Jalkasta siitä, että hänellä on nyt säännöllisiä rutiineja eikä elämä ole pelkkää television katsomista.
Kädet käärivät suklaata tottuneesti. Mattakääreellisiä neliskanttisia suklaalevyjä on kolmea laatua kaakaopitoisuuden mukaan. Mutta missä ovat varastot?
Varastoa ei ole. Kaikki menee, mitä tuotetaan. Goodio jakelee itse tuotteitaan pääkaupunkiseudun kauppoihin ja kahviloihin.
                 

Lasse Jalkasesta huokuu rauhallisuus. Hän treenaa kovaa ja opettelee ohjelmallisesti uusia lajeja, jotta pitää itsensä uuden oppimisen vireessä ja elimistönsä valppaana. Hän kiinnittää poikkeuksellisen tarkkaan huomiota siihen, mitä panee suuhunsa. Hän ylistää raakasuklaata, vaikka Pohjois-Karjala-projektin Pekka Puska luultavasti kauhistuisi rasvaisen ruuan suosittelemisesta.
Mihin elintarvikkeisiin kenen tahansa suomalaisen kannattaisi tutustua, jotta voisi yhtä hyvin kuin hän?
"Kannattaa kiinnittää huomiota laatuun eikä määrään. Ravinnetiheät ruoka-aineet kuormittavat huomattavasti vähemmän elimistöä kuin höttöhiilarit. Ravinnetiheitä ruokia eli superfoodeja löytyy paljon Suomen luonnosta. Niitä ovat esimerkiksi marjat. Kasvikset, juurekset ja vihannekset sisältävät paljon tärkeitä ravinteita ja suojaavat soluja hapettumiselta eli tukevat hyvin elimistön eri toimintoja. Itse käytän päivittäin kookosöljyä, levä- ja viherjauhesekoitusta ja MSM:ää eli ravintorikkiä."
Jalkasen aamu alkaa lasillisella sitruunamehua, jossa on ravintorikkiä. Sen juotuaan hän venyttelee, rullailee kroppaa auki ja tekee kevyitä joogaliikkeitä.
"Syvähengittely ja rauhoittuminen pitkin päivää lievittävät stressiä ja auttavat keskittymään. Iltaisin käyn useasti läpi päivän tapahtumia ja rauhoitun ennen nukkumaanmenoa."
 

INFO

Syntynyt: 1989, Jyväskylä
Koulutus: Opinnäytetyötä vaille tradenomi
Yritykset: Eatiful Oy ja Rawmance Oy, 1/3-osa perustettavasta yrityksestä Pure.Foodin ja 5% ja optiona 15% Ekotrade Spain
Liikevaihto: 1,4 milj. euroa
Liiketulos: -22 000 euroa

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Matkustus, sukellus, kuntosali, erilaiset kehonharjoitteluliikkeet ja telinevoimistelu
Elämäni tärkein hetki: Kun päätin olla menemättä lentäjäkouluun.
Elämäni tärkein ihminen: Äiti + muut perheenjäsenet. Mutsin kanssa käydään läpi niin arjen kuin viikonlopun haasteet.
Esikuvani: Ihmiset, jotka ovat minua parempia jollakin osa-alueella, ja etenkin ne, jotka saavat minut ylittämään itseni.
Motto: Jos ei pelaa, niin ei voi voittaa, kaikki on mahdollista!

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus