Yrittäjät

Laura Juvala: Tehonainen

Laura Juvala on sukeltaja, jota ei pelota katsoa tuntemattomaan. Hän on aikaansaava nainen, jota ärsyttää tehottomuus. Miksi asioita ei tehdä järkevämmin, tehokkaammin ja paremmin?
Sitä hän mietti istuessaan Iin terveyskeskuksessa puheterapeutin työhuoneessaan ja katsellessaan työhuoneensa ikkunasta Iijoelle.
"Maisema oli hieno, ei siinä mitään, mutta tajusin, etten halua tehdä kuntoutusta niin, että ihmiset tulevat määräajaksi istumaan asiantuntijan luo. Haluan viedä asiantuntijat kuntoutujien luokse, jotta tieto juurtuisi heidän ja heidän läheistensä arkeen."
Juvala jutteli ajatuksistaan entiselle opiskelukaverilleen. Ajatukset saivat vastakaikua.
                 

Nelikymppinen nainen. Hiukset ovat mustat, luomiväri mustaa, vaatteet mustat. Työhuone lähes kaksisataa vuotta vanhassa puurakennuksessa aivan Oulun ydinkeskustassa. Työhuoneen vieressä neuvotteluhuone, jossa nykyaikainen ja vanha kohtaavat. Vaasissa nippu keltaisia tulppaaneja keväänä loskatalven keskellä. Neuvotteluhuoneen vieressä nukkumaparvi.
"Ei tämä tila ole vain minun käytössäni. Meillä jokainen voi valita oman työnurkkauksensa tarpeen mukaan."
Laura Juvala on miettinyt johtamisen uusiksi sanastoa myöten. Tutoriksessa esimerkiksi johtoryhmää kutsutaan työrukkaseksi ja työntekijöiden eli tutoreiden viikko alkaa työpaikalla "silppurissa". Maanantai on toimistopäivä, jolloin suunnitellaan ja valmistellaan. Viikon muut neljä päivää myydään asiakkaille.
"Tutorislaiset toimivat tehtävissään hyvin itsenäisesti. Itsenäisen toiminnan edellyttämä luottamus syntyy siitä, että tutorislainen tulee kuulluksi työyhteisössään."
Tutoris on monessa mielessä poikkeuksellinen yritys. Se toimii alalla, jolla on totuttu olemaan joko kunnan palveluksessa tai yksityisenä ammatinharjoittajana. Siinä on paljon projektinhallintaa, jolle lisävaikeuskertoimen antaa henkilökunnan painottuminen nuoriin naisiin: useampi kuin joka viides on äitiyslomalla.
"Toiminnan sujumista ja omaa laskutustaan seuraavat kaikki. Puhe-, toiminta- tai fysioterapeutin ammatti ei estä numeroiden ymmärtämistä."
Sisäiseen yrittäjyyteen motivoivat monitasoiset tulospalkkausjärjestelmät, joihin vaikuttavat sekä oma että yksikön tulos sekä kuukauden että vuoden aikavälillä. Hyvistä ideoista palkitaan erikseen.
Henkilöstöstä on pula jopa siinä määrin, että se estää yrityksen laajenemista, joten töissä viihtyminen on tärkeää. Tutoriksessa on käynnistynyt hanke, jonka tavoitteena on luoda maailman paras työpaikka. Hankkeeseen on valittu kolme tiimiä, jotka saavat lähteä itse luomaan itselleen parasta mahdollista tapaa elää, olla ja työskennellä.

INFO

Syntynyt: 1973, Turku
Koulutus: Filosofian maisteri, eMBA
Yritykset: Tutoris, TutorisFysio
Liikevaihto: 6,6 milj. euroa
Liiketulos: 740 000 euroa

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Triathlonille harjoittelu, flamenco, sukellus, laskettelu
Elämäni tärkein hetki: Lasten syntymä, Tutoriksen valinta Suomen parhaaksi työpaikaksi 2012
Elämäni tärkein ihminen: Lapset
Esikuvani: Äiti
Motto: Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Näillä mennään ja ei kait se oo ko tehä.
Sen hetken muuttaisin: Äitini taistelu syöpää vastaan päättyi 25.11.2013
 

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus