Yrittäjät

Mika Anttonen: MM-sarjassa

Vuonna 1979 Porvoon maalaiskunnan Hamarin koulun ala-asteen viimeisellä luokalla, niin kuin tuhansissa muissakin Suomen kouluissa, oppilaat pantiin tekemään kauas tulevaisuuteen kurkottavia valintoja. Lähteekö oppilas opiskelemaan seuraavana vuonna alkavalla yläasteella keskeisissä aineissa kuten matematiikassa ja ensimmäisessä vieraassa kielessä suppeaa, keskikurssia vai laajaa oppimäärä?
Mika Anttonen oli pärjännyt koulussa hyvin, keskiarvo oli yhdeksän pinnassa. Luokanopettaja suositteli Anttoselle kuitenkin suppeita oppimääriä. Anttosen äiti ihmetteli ja otti yhteyttä opettajaan – hyvään opettajaan, joka tosin oli monissa asioissa hieman vanhakantainen. Miksi suppeat kurssit?
"Ajattelin vain Mikan parasta. Että hän löytäisi oman sosiaaliluokkansa mahdollisimman pehmeästi", opettaja vastasi.
Anttonen on avioerolapsi. Hänellä oli eri nimi kuin äidillä, isäpuolella ja sisarpuolella, joiden kanssa hän asui. Erolapsen asema leimasi.
Opettajan vastaus jätti Anttosen sieluun syvän jäljen.

Pitäjänmäen S-marketia vastapäätä sijaitsevasta rakennuksesta silmä poimii ensiksi vuorokaudet läpeensä auki olevan ketjukuntosalin. Talon seinään on kiinnitetty vaatimaton valomainos, jonka punaiset kirjaimet kertovat, että talossa toimii myös St1.
Suomen ensimmäiset bensa-asemaketjut olivat Shell, Esso, Gulf ja TB. Gulf luopui huoltoasemistaan Suomessa jo 1970-luvulla. TB eli nykyinen Teboil kuuluu venäläiseen Lukoil-konserniin. Essot ovat muuttuneet St1-asemiksi ja osin osaksi S-ryhmän ABC-ketjua. Shell-huoltsikoiden valomainoksissa on yhä simpukkalogo, mutta nekin kuuluvat Mika Anttosen imperiumiin.
Ei Anttonen kuitenkaan enää ole erityisen kiinnostunut fossiilista polttoaineista, vaikka on tehnyt niiden avulla miljoonansa ja hankkinut asemansa niin suomalaisessa yritysmaailmassa kuin öljybisneksen kansainvälisissä piireissä. Hänelle suuri juttu ovat uusiutuvat energianlähteet, erityisesti jätteistä tuotettu etanoli, jota myydään jo yli 50 asemalla ympäri Suomea.
Anttonen uskoo, että biofuel-bisnes on se ala, jossa hänellä on paljon annettavaa Suomen kansantaloudelle. Todella paljon.

Mika Anttonen aloitti työuransa suoraan maailmanmestaruussarjassa.
Opiskellessaan Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä Anttonen meni töihin Nesteelle ja alkoi käydä kauppaa öljyllä. Öljytreidari ostaa lastin, sopii toimituksen ja myy sen eteenpäin. Öljytankkerin vatsassa olevat sadattuhannet barrelit saattavat vaihtaa omistajaa monta kertaa sinä aikana, kun laiva kyntää valtamerta.
Anttosen uran alku osui raaka-ainekaupan sähköistymisen aikaan. Uusi tilanne muutti toimintatapoja, ja Espoon Keilaniemen tornissa tietokoneensa ääressä istuva peluri oli pöydässä tasaveroisena amerikkalaisten kanssa. Nuori mies pääsi heti treidaamaan sellaisia kauppoja, joiden tekeminen yksin olisi nykyisten riskienhallintajärjestelmien vastaista.

INFO

Syntynyt: 1966, Helsinki
Koulutus: DI, TKK
Yritykset: St1 konsernit (St1 Nordic ja St1 Group)
Liikevaihto: 6,6 mrd. euroa
Liiketulos: 121 milj. euroa

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Jääkiekko, tennis ja telemark-hiihto
Elämäni tärkein hetki: Ultraäänikuvaus, jossa selvisi, että voimme saada lapsia
Elämäni tärkein ihminen: Vaimo ja lapset
Motto: Aurinko nousee huomennakin.
Jos en olisi yrittäjä, olisin... rock-laulaja.

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus