Yrittäjät

Mikko Wirén: Älä ikinä luovuta

Voimakas sisäänhengitys. Puhallus veteen. Voimakas sisäänhengitys.
Keuhkoissa käynyt ilma ryntää ylöspäin, mutta kuplat peittyvät pärskeisiin ennen kuin ennättävät pintaan asti. Maitohappo on tehnyt käsistä ja jaloista raskaat, eikä niitä ohjaa mielihyvä vaan pakko. Intervalliharjoitusta on jäljellä enää viimeinen altaanmitta. Sen jaksaa.
Älä luovuta!
Käynnissä on treenikerran kymmenes intervalli. Altaan päädyssä koittaisi lepo. Valmentaja ei ole kertonut, kuinka monta 400 metrin vetoa harjoitus sisältää, mutta kymmenen niitä täytyy olla, koska viidennen jälkeen mies käski uimaan kuudennen, sen jälkeen seitsemännen.
Käsi lyö Kalevan uintikeskuksen kaakeliin. Puuskutus täyttää ilman.
"Kolmenkymmenen sekunnin tauko."
Harjoitus ei olekaan vielä ohi.
Uudelleen. 400 metriä kovaa ja kolmenkymmenen sekunnin palautus.
Jos kerran luovuttaa, toisella kerralla on helpompi luovuttaa.
Uimari kuulee valmentajan huudon päässään, niin monta kertaa valmentaja on sen huutanut. Nuorukainen ei luovuta.
Kolmannella kerralla on vielä helpompi luovuttaa.
Intervallitoistot eivät lopu viiteentoistakaan. Tampereen NMKY:n valmentaja soveltaa Venäjältä tuomiaan valmennusperiaatteita Kalevan uimahallissa, jossa uidaan enemmän ja kovempaa kuin muualla. Tamperelaisnuorukaiset vetävät kaksinkertaisia kilometrimääriä siihen verrattuna, mitä Antti Kasvio samaan aikaan Espoossa ja Jani Sievinen Vihdissä.
Oksennus pyrkii ylös, elimistö haraa vastaan.
Neljännen kerran jälkeen luovuttamisesta tulee tapa.

Pihlajalinnan kasvu on ollut kiihkeää, keskimäärin viisikymmentä prosenttia vuodessa. Mikko Wirén on pitänyt kovaa kasvua yllä kolmetoista vuotta peräjälkeen, ja vuonna 2013 liikevaihto ylitti jo sadan miljoonan rajapyykin.
Pihlajalinna on ahnehtinut lisää markkinoita ja toimialoja. Aivan kuin Wirén antaisi yritykselleen kymmenennen intervallivedon jälkeen puoli minuuttia palautumisaikaa ja käskisi rytistämään taas kahdeksan altaanmittaa täysillä.
"Kasvua on helppo saada", Wirén vähättelee ja perustelee, että saahan tilauksia, jos tekee alhaisia tarjouksia.
Kovempi juttu onkin kannattavuus ja erityisesti hyvä laatu. Pihlajalinna on kasvattanut paitsi liiketulostaan euroina myös liiketulosprosenttiaan samalla, kun se on laajentunut uusiin toimintoihin. Kymmenissä tutkimuksissa ja kyselyissä on sekä potilaiden että työntekijöiden tyytyväisyys on saanut huippuarvosanoja, ja samalla lääketieteellinen laatu on parantunut merkittävästi.
"Eurot eivät ole ensisijainen tavoite, mutta yksityisen yrityksen elinehto on että toiminta on kannattavaa, muuten toiminnalla ei ole tulevaisuutta eikä varaa toiminnan kehittämiseen."
Lähtökohta on ollut, että uusi liiketoiminta pitää aina saada kannattavaksi viimeistään toisena toimintavuotena.

Mikko Wirénin työpöytä sijaitsee Kehräsaaren teollisuuskiinteistössä Tampereen vanhassa teollisuuskeskustassa. Pöydän yli avautuu suora näkymä Tammerkoskeen ja sen toisella puolella olevaan kauppakeskukseen, jossa sijaitsee kaupungin perinteikäs yksityinen lääkäriasema.
"Useissa suurissa kaupungeissa oli pitkään käytännössä monopoli yksityisellä puolella, ja isoimman lääkärikeskuksen osakasluettelo oli täynnä keskussairaalan johtavissa viroissa olevia erikoislääkäreitä", Wirén muistelee viime vuosituhannen lopun maailmaa, jossa oli vakiintunut järjestys. Siinä maailmassa hän kävi koulunsa ja opiskeli.
Tuolloin vastavalmistuneella lääkärillä oli kaksi vaihtoehtoa. Joko mennä julkiselle sektorille perusterveydenhuoltoon ja tehdä uransa terveyskeskuksessa tai erikoistua julkisen sektorin sairaalassa ja sitten erikoislääkäriksi valmistumisen jälkeen hakeutua yksityiseen lääkärikeskukseen ammatinharjoittajaksi virkatyön lisäksi.
"Kun oli riittävän nöyrä, sai erikoislääkärin viran keskussairaalasta ja mahdollisuuden päästä töihin yksityiseen lääkärikeskukseen, jossa omistajana oli oma esimies keskussairaalasta."
Enää niin ei ole. Auktoriteeteista ja "näin on aina tehty" -ajattelusta vähät välittävä Wirén on horjuttanut status quota.

INFO

Syntynyt: 1972, Helsinki
Koulutus: Lääket. lis., sote-MBA
Yritys: Pihlajalinna-konserni (Pihlajalinna ja Dextra)
Liikevaihto: 104 milj. euroa
Liiketulos: 7,3 milj. euroa

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Kestävyysurheilu, matkailu, ruoka, lukeminen
Elämäni tärkein hetki: Esikoisen syntymä
Elämäni tärkein ihminen: Vaimo
Mitä kadun: Ei elettyä elämää kannata katua.
Motto: No Pain – No Gain
Jos en olisi yrittäjä, olisin... täydellisyyttä tavoitteleva kirurgi.
Kavereideni mielestä olen... uskomattoman hyvä yhä uudestaan ja uudestaan puhumaan porukan mukaan älyttömiin urheilusuorituksiin.
 

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus