Yrittäjät

Pertti Yliniemi: Lapin keisari

"Se on sitten mentävä kaasu pohjassa. Kukaan ei höllää ennen kuin kelkan alla on kovaa maata."
Hiljaisella äänellä lausutut virkkeet eivät kuulosta käskyltä vaan toteamukselta. Silti on selvää, että kaikki noudattavat neuvoa.
Kymmenpäinen kaveriporukka on ajanut kelkkaretkellään järven yli ja kierrellyt päivän. Edessä on paluumatka, mutta lämpöasteet ovat sulattaneet järven pinnan sohjoksi, jonka pinnalla kelkan pitää kiitää. Jos ei kiidä, kelkka haukkaa sohjoa, uppoaa nopeasti syvemmälle sohjokerrokseen ja juuttuu kiinni.
Moottorikelkat hyrisevät tyhjäkäynnillä järven rannalla. Edessä olisi kymmenen kilometrin taival jään yli.
"Kestääkö se?"
"Kyllä se kestää."
Pertti Yliniemi on kokenut kelkkailija ja tuntee Lapin olosuhteiden oikut. Häntä kuunnellaan, hänen näkemykseensä luotetaan. Auktoriteetti syntyy asiantuntemuksesta.

Kun Pertti Yliniemi kaartaa mustalla Audi A8:llaan Ylläksen ala-asemalle, hänestä käytetty nimitys Lapin matkailukeisari ei tunnu lainkaan liioittelulta. Pitkä, sopusuhtainen mies, tyylikkäät silmälasit.
"Rakennettiin kerralla sen verran, ettei tarvitse heti laajentaa", Yliniemi sanoo ja käy vaihtamassa muutaman sanan päällikkönsä kanssa. Rinteelle rakennetusta ravintolasta avautuu huoneen korkuisten ikkunoiden laajuinen näkymä tunturimaisemaan. Toisella puolella rakennusta ankkurihissi hilaa laskettelijoiden jonoa kohti huippua.
Takahuoneen seinällä olevasta kartasta Yliniemi näyttää muutamalla kädenliikkeellä hankkeitaan. Tässä ovat Suomen parhaat rinteet. Tuohon kaavoitetaan niin ja niin monta hehtaaria lisää.

Pertti Yliniemi syntyi Muoniossa vuonna 1954 postiautonkuljettajan ja kunnankätilön perheeseen. Maailma oli köyhä, Suomi köyhempi ja Lappi vielä köyhempi.
Hän oli perheen ainut lapsi, mutta kasvuympäristössä kavereista ei ollut pulaa. Muonion keskustassa kunnan työntekijöiden asuintalon pihapiirissä leikki kymmeniä eri ikäisiä lapsia, jotka kävivät syömässä milloin kenenkin luona.
"Ei siinä kysytty, kenen lapsia oltiin."

Laskuja. Laskuja. Laskuja.
1980-luvun puolivälissä kolmekymppinen Pertti Yliniemi palasi Muonioon selvittelemään isäukkonsa yhtiön asioita. Laskujen alta hän löysi uusia maksamattomia laskuja.
Jonkun olisi laitettava yhtiö kuntoon.
Pertti Yliniemi luopui kirurgintyöstään ja ryhtyi järjestelemään Oloksen asioita. Hän kävi tapaamassa Finnveran edeltäjän Keran johtajaa ruutupaperiarkille luonnostellun budjetin kanssa. Niin hyvin laadittua budjettia Keran johtaja ei kuulemma ollut nähnyt aiemmin Olos-hotellilta.
Isän ja pojan yhteistyö ei sujunut helposti. Isän halusi jääräpäisesti pitää kiinni tekemistään ratkaisuista, vaikka hänen voimansa vähenivät. Jääräpäistä yrittäjänluonnetta on myös pojalla, joten yhteenotot olivat väistämättömiä. Pertti Yliniemestä tuntui, että isä ei osannut luopua aikaansaannoksestaan. Hankalaksi tilanteen teki se, että isä omisti yrityksen. Samalla Yliniemi koki, että isä kohdisti häneen paineita turhan takia.
"Hänen oli vaikea antaa tunnustusta", Yliniemi muotoilee.
Vuoden jälkeen Pertti Yliniemi sai tarpeekseen. Hän pakkasi laukkunsa ja muutti pois. Huolimatta siitä, että hän oli juuri tehnyt sopimuksen autoteollisuuden kanssa eikä isällä ollut edellytyksiä käydä sopimusjuridiikkaa saksaksi.
Isäukko soitti ja pyysi palaamaan takaisin.
Paluulleen Pertti Yliniemi asetti tiukat ehdot. Isän oli suostuttava. Kun poika palasi, samana päivänä eräs palkollinen sai lähteä.
Henkinen sukupolvenvaihdos oli tehty.

Audi pyörähtää hallitusti jääradalla. Ratoja Yliniemellä on kaksi, molemmilla puolilla Olosta. Kalastuksen rauhasta nauttiva yrittäjä nauttii silminnähden myös vauhdista. Tyytyväisyys omaan taitoon välähtää silloin, kun hän ottaa auton hallintaan sivuluisusta.
"Sen täytyy olla refleksi."
Auto on kontrollissa. Vaikka hetken tuntuisi siltä, että auto vie, mies on se, joka määrää. Kun olosuhteet ovat kovat, tarvitaan ensiluokkaista kalustoa ja kokenut kuski. Pätee myös yritystoimintaan. Sekä yrittämisessä että autoilussa välähtää myös Yliniemen kyltymättömyys: katse ei ole varpaissa vaan naapuritunturin laella. Kun tallissa on uusi auto, hän haluaa päästä vielä uudemman rattiin. Kun hanke on saatu aluille, Yliniemi etsii jo seuraavaa. Se takaa kasvun. Se pitää vireänä.

"Pitää olla verkkoja vedessä siellä ja täällä. Joka vuosi on tehty jotain uutta."

INFO

Syntynyt: 1954, Muonio
Koulutus: Kirurgi
Yritys: Lapland Hotels

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Moottorikelkkailu, kalastus

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus