Yrittäjät

Raino Kukkonen: Konkurssista kukoistukseen

Kun Valion kaupallinen johtaja ilmoitti puhelimitse Raino Kukkoselle, että Valio lopettaisi kerman myymisen Kaslinkille, Kukkonen ymmärsi, että hänen yhtiölleen oli juuri annettu tappava isku. Siihen tarvittiin vain yksi puhelinsoitto, yksi ilmoitus, yksi ärsytetty yhteistyökumppani.

Kerman viennistä Venäjälle oli tullut Kukkosen Kaslinkille hyvä bisnes. Ensin oli myyty raakamaitoa, joka oli osoittautunut menestykseksi: jo ensimmäisen talven 1997 aikana Kaslink oli vienyt Kouvolasta Valion meijerin pihalta 200 tankkiautollista itärajan yli. Mutta kerma vasta olikin kerman kuorimista! Kukkosen partneri, Suomessa asuva venäläinen eläinlääkäri, tunsi Venäjän kauppatavat, ja hänellä oli loistavat kontaktit Pietariin.
              
Valio ei ole aivan tavallinen yritys. Sillä on Suomessa maidon ympärillä tapahtuvassa liiketoiminnassa määräävä markkina-asema. Kukkonen sanoi Valion kaupalliselle johtajalle Riitamaalle, että kerman myymisen lopettaminen hänelle ei onnistuisi noin vain. Hän veisi asian Kilpailuviraston käsiteltäväksi.
Tilannetta ei saatu sovittua. Kukkonen oli yhteydessä kilpailuviranomaisiin. Selvityksiä pyydettiin ja lähetettiin.
             
Kun kesäkuun 2005 ja samalla kermanmyynnin loppu alkoi lähestyä, Kukkosen yhtiökumppanin ovelle ilmestyi joukko poliiseja ja verovirkailijoita. He epäilivät, että eläinlääkäri oli käyttänyt veroparatiisiyhtiötä veronkiertoon. Kotietsinnän jälkeen mies vietiin tutkintavankeuteen.
Tarinoiden mukaan tuollaisiin otteisiin täytyy varautua, jos käy idänkauppaa. Mutta toisella puolen rajaa. Kuulusteluissa poliisit olivat esittäneet todisteena Valiolta saamiaan asiakirjoja.

Valkea takki, siniset muovitossut ja lipallinen kangashattu ovat Raino Kukkoselle tuttuja asusteita. Hän kävelee meijerilaitteiden seassa ja tervehtii työntekijöitä. Kukkosen puheessa on leppoisa itäsuomalainen nuotti, pehmeämpi kuin mitä syntyperäisiltä kouvolalaisilta kuulee.
Kukkonen on palkannut lähes kaikki Kaslink Foodsin vajaat sata työntekijää ja muistaa heidät etunimeltä. Hän kiittelee osaavaa henkilöstöä. Kävi tuuria, kun Kouvolan meijeri vähensi väkeä yt-neuvotteluissa ja hän pääsi rekrytoimaan meijerialan tuntevaa henkilökuntaa.

Tehdasrakennuksen toisella puolella olevilta kolmelta lastauspaikalta lastataan kuorma-autoihin miljoona maitojalostelitraa viikossa. Kahden desin pikkupurkeista aina suurtalouspakkauksiin.
Tämä on Suomen suurin yksityinen meijeri.
Yhtiö on ollut kasvuihme. Liikevaihto on noussut viimeksi kuluneena kuutena vuotena keskimäärin yli 50 prosenttia vuodessa ja kohonnut päälle 50 miljoonaan euroon. Metsäteollisuuden alasajosta kärsineessä Kymenlaaksossa Kaslink Foods on ollut käsittämätön menestys.
               
Kun Raino Kukkonen, valtimolainen maatalon poika, oli viisitoistavuotias, hän kuuli ensimmäistä kertaa sanan "liikemies".
"Se kolahti. Ajattelin, että minun täytyy joskus tulevaisuudessa olla liikealalla. Haluan perustaa vaikka kioskin."
             
Yritteliään nuoren miehen mielessä pulppusi ideoita enemmän kuin palkansaajalta odotettiin. Vuonna 1987 hän keksi, että maitoproteiinista voisi valmistaa mehiläisille siitepölyn korviketta. Hän ryhtyi valmistamaan oman toimensa ohella Superpoll-nimistä keinosiitepölyä autotallissaan oman Finmere Oy:nsä lukuun.
"Sain tehdä kaiken perustamisesta kirjapitoon niin kuin osakeyhtiössä tehdään."
Muutaman vuoden jälkeen Kukkonen myi yrityksensä ja osti saamillaan rahoilla Mazda 929:n. Nykyinen menopeli on BMW, jonka rekisteritunnus UHT-140 kertoo alaa tunteville, millä rahat sen hankkimiseen on tienattu. UHT-menetelmässä (ultra high temperature) maito kuumennetaan hetkellisesti 140 celsiusasteeseen.
"Kun kerroin vaimolle, että irtisanon itseni, se ei ollut vaimolle yllätys."
"Kasvoin kukkaruukusta yli", Kukkonen kuvaa ja arvelee olleensa vaikea alainen. Ilmiselvä yrittäjäluonne.

Kaslink Foods on perheyritys. Yrityksessä työskentelevät Kukkosen vaimo Maire ja kolmesta pojasta kaksi, Tuomas ja Matti. Maire vastaa konttorista ja henkilöstöasioista, ja hän aloitti yhtiön palveluksessa jo vuonna 2003, jolloin perhe asui vielä Sotkamossa. Hän pitää jalat maassa ja kauhistelee perheen miesten haluja laajentaa yhtiötä ja ryhtyä tekemään taas uusia tuotteita. Tuomaksesta tulee seuraava toimitusjohtaja.               
"Jos jatkajia ei olisi ollut, minähän olisin myynyt yhtiön. Nyt tämä on forever-juttu."
              
Kun Kaslink osti vaikeuksissa olleen Sotkamon kirjapainon, paino pyöri alikapasiteetilla. Eikä se siitä korjaantunut. Koneet kaipasivat painettavaa. Kukkonen oli keräillyt vitsejä tietokoneelleen ja tallentanut niitä lerpuille. Hän kiikutti lerppuja painoon, jossa vitsit muokattiin kirjaksi. Raino "Rane" Kukkosen Vitsikirja on ilmestynyt syksyllä 2000 Kaslink Oy:n kustantamana.
Siitä selviää, kuinka kuuluu kalastajan iltarukous.
No?
"Anna, Herra, joskus niin iso kala, ettei aina tarvitse valehdella."
Kaslink Foods on Kukkosen perheen iso kala, eikä sen menestystä tarvitse liioitella venyttämällä käsien väliä turhan takia.

INFO

Syntynyt: Valtimolla 1951
Koulutus: Teknikko
Yritys: Kaslink Foods
Liikevaihto: 50,7 meur
Liiketulos: 4,3 meur

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Golf, sulkapallo, hiihto ja muu kuntoliikunta
Elämäni tärkein hetki: Lasten syntymät
Elämäni tärkein ihminen: Perhe
Esikuvani: Esikuvaa ei ole
Motto: "Periksi ei anneta."
Jos en olisi yrittäjä, olisin...elämässäni epäonnistunut, olisin onneton.
Kavereideni mielestä olen...helposti lähestyttävä
 

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus