Yrittäjät

Sampo Kaulanen: Zombi

Talvella tämä ei olisi onnistunut. Parkkitila penkoilla ei olisi riittänyt.
Pysäköityjen autojen letka ulottuu kilometrin päähän. Uuden kyläkaupan avajaisista on tullut paljon suurempi tapahtuma kuin Sampo Kaulanen on osannut odottaa, vaikka ei hän ihan pientä happeningiä ajatellutkaan pystyttää. Niin kuin ei kauppaakaan.
Maailman suurimman K-marketin uuteen rakennukseen on tullut 6000 neliötä. Suhteutettuna siihen, että kylässä on vajaat 500 asukasta, hanke on pähkähullu. Uuden Jounin Kaupan avajaisissa elokuun 2008 toiseksi viimeisenä viikonloppuna pääsee hyppäämään taivaalta ja ajamaan koiravaljakolla. Valjakkoajelua varten on pantu edelliskeväänä lunta säilöön. Sadekuuron osuessa juodaan olutta muovituopista kertakäyttösadetakin suojissa ja Presidenttiä – ainakin – lämmikkeeksi.
Avajaiset huipentuvat sunnuntaina, jolloin Paula Koivuniemi laulaa aikuisille naisille ja miehille. Hänen jälkeensä kaupan pihalle rakennetulle esiintymislavalle nousee Hanoi Rocks. Michael Monroe laulaa ja puhaltaa saksofonia seeprakuvioisissa paljettihousuissaan. Andy McCoy skulaa skebaa.
"En mä vähään aikaan olekaan soittanut kaupan avajaisissa", McCoy sanoo.

Unelmien bileitä seurasi vuoden krapula.
Vuosi 2008 oli suurinvestoinnin kannalta huono hetki kaikissa muissa paitsi yhdessä suhteessa: jos hankkeen olisi aloittanut myöhemmin, sille ei olisi saanut rahoitusta.
Kun Sampo Kaulanen heräsi avajaisjuhlien euforiasta, edessä oli laskuja kolmen ja puolen miljoonan euron edestä. Rahaa niiden maksamiseen ei ollut. Rakennushankkeen budjetti oli ollut kymmenen miljoonaa, mutta se oli paisunut kolmanneksella. Laskuja putoili sieltä ja täältä. Avajaistenkin kustannukset piti maksaa.
Sampo Kaulanen kerjäsi rahaa epätoivoisesti.

Haluatko menettää yöunesi?
Korkealaatuisen unettomuuden resepti on erittäin yksinkertainen: Hanki huolia ja hoida niitä alkoholilla. Jos yksin murheet eivät vie yöunia, alkoholi viimeistelee huonon unenlaadun ja levottomat yöt. Univelka kasvaa varmasti! Olet sekaisin päivätkin. Kaikki samassa paketissa!
Sampo Kaulanen kokeili reseptiä menestyksekkäästi syksyllä 2008. Se oli kuitenkin vasta alku.

Kauppaa pyöritti hänen äitinsä. Vanhemmat asuivat paritalon toisessa päässä, Kaulanen vaimoineen toisessa. Kaulanen näki, kuinka äiti tuli illalla puolen yön aikaan kotiin ja lähti töihin aamuvarhaisella. Sitä oli rankka katsoa.
"Kauppa oli minun projektini. Vanhempani uskoivat, että pystyn hoitamaan sen, mutta olin vienyt heidän elämäntyönsä kusheen."
Lainojen vakuutena olivat tietenkin paitsi Kaulasen oma myös kaikki hänen vanhempiensa omaisuus. Äiti raatoi, kun poika ei pystynyt töihin. Samalla äiti tuki poikaansa, joka vaipui yhä syvemmälle lääkekierteeseen, jossa mieliala laski ja ulkomuoto paisui.
Niin meni talvi.
Vuodesta 2009 hän ei tiedä eikä Sampo Kaulanen muista, mutta jotenkin näin se meni:
Keväällä 2009 Sampo Kaulanen paitsi katsoi peiliin myös nousi vaa'alle. Peilikuva ei miellyttänyt, vaaka näytti 93 kilogrammaa. Hänen varrelleen se oli melkoinen massa. Puhe oli alkanut muuttua sössötykseksi.
"Paska kunto. Itsesääli. Lääkekoukku."
Kaulanen halusi panna kierteen poikki. Siis alensi annosta vähitellen niin kuin lääkä...
Ei tietenkään.
"Heitin lääkkeet helkattiin."
Kaulanen matkusti Espanjaan ja jätti lääkepurkit kotiin. Hän ei pystynyt kävelemään vaan makasi hotellihuoneen sängyssä, tärisi ja hikoili lakanoissaan.
"On vähän flunssaa", hän selitti muille.

"Se on yrittäjänhommassa niin, että jos on laskento nelonen, uskonnon pitää olla kymppi."
Kaulasen pelasti äiti, joka on aina jaksanut uskoa poikaansa.
Koulun jälkeen alkoivat Kaulasen vaellusvuodet. Hän muutti etelään ja teki mitä milloinkin.
Kaksituhattaluvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä Sampo Kaulanen palasi kotikyläänsä. Kotona edessä oli valinnan paikka. Tietoon tuli, että S-ryhmä suunnitteli kylään markettia, jonka yhteyteen tulisi Alko. Se tarkoittaisi kuoliniskua Kaulasen vanhempien K-kaupalle.
Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin painaa kaasua. Kaulanen laati suuruudenhullut suunnitelmansa uudesta kaupparakennuksesta ja sen yhteyteen tulevista palveluista.

Vaikka Kaulanen pääsi eroon lääkkeistä, veloista ei niin vain päästä. Kolmen ja puolen miljoonan lainaan tuli apua keskolaiselta Vähittäiskaupan takaukselta. Päärahoittajien Nordean ja työeläkeyhtiö Varman kanssa lainoja neuvoteltiin uudelleen puolen vuoden välein. Myöhemmin matkan varrella Kaulaselle on käynyt ilmi, millaisiin ehtoihin hän onkaan suostunut. Sopimuksiin on ujutettu kalliita korkokattoja ja muita.
"Sehän oli raiskaus päivänvalossa. Annat itsestäs aina kaiken, mutta pankin herrat katsovat lukuja, ja se on hyvin kylmää peliä se."

Lapin matkailusidonnaiset elinkeinot ovat erittäin voimakkaasti sesonkibisnestä. Talvikausi, yötön yö ja ruska vetävät turisteja. Muulloin paikalliset ovat keskenään ja huippusesongin mukaan rakennetut hallit näyttävät hylätyiltä.
"Kevät tehdään tulosta ja syksy vältellään konkurssia", Sampo Kaulanen tiivistää.

INFO

Syntynyt: 1979, Pello
Koulutus: Kauppiaskoulutus, Kauppakoulu
Yritys: Jounin Kauppa
Liikevaihto: 9 milj. euroa
Liiketulos: 180 000 euroa

YSTÄVÄKIRJA

Harrastukset: Unelmointi
Elämäni tärkein hetki: Lasten syntymät
Elämäni tärkein ihminen: Läheiset rakkaat
Esikuvani: Vesa-Matti Loiri
Mitä kadun: Asioita, joita olen itsekkäistä syistä tehnyt tai päästänyt suustani ulos.
Motto: "If you can dream it, you can do it" –Walt Disney
Sen hetken muuttaisin: En haluaisi kauheasti menneitä sörkkiä, sillä ne ajat ovat muovanneet minusta tällaisen mitä olen nyt.
Aikakausi, jolla haluaisin elää: Ehkä haluisin elää tulevaisuutta... 3500...!
Jos en olisi yrittäjä, olisin... jäänyt paljosta paitsi.
Kavereideni mielestä olen... arvoitus.

Yhteistyössä

Rainmaker
comments powered by Disqus